Recept dana: Tart sa jabukama i orasima, ukusan i dekorativan kolač, savršen za zimske večeri
Najlepše je kad dom zamiriše na jabuke i cimet
Kada dođu hadni dani, nema ništa lepše nego kad zamirišu kolači iz rerne. Ako ste ljubitelji onih u koje idu jabuke i orasi, onda će ovo biti pravi izbor za vas.
Tart sa jabukama i orasima spaja predivne arome i to u prhkom testu. Recept za tart sa jabukama je jednostavan za pripremu, a idealan i kada vam se najave gosti.
Već ovog vikenda možete obradovati svoje ukućane ovim fenomenalnim tartom.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna (2 šolje od 200 ml + 3 pune kašike)
- 5 g praška za pecivo (1 puna kašičica)
- 5 g vanilin šećera (1 kesica)
- 50 ml ulja (5 kašika)
- 40 g šećera u prahu (2 kašike)
- 50 g gustog jogurta (1 puna kašika, ne sme biti tečan!)
- 1 jaje
- 100 g putera (na sobnoj temperaturi)
Za fil od jabuka:
Čaša za merenje: 100 ml
- 3 velike jabuke
- 1/2 čaše vode
- 1 čaša belog šećera
- 1 čaša mlevenih oraha
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
Priprema:
Za testo pomešajte sve sastojke osim brašna. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo (dodajte pažljivo jer svako brašno različito "upija", a testo treba da ostane meko).
Pokrijte testo i ostavite ga u frižideru da odmori oko 15 minuta.
Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih u tiganj, dodajte šećer i vodu. Kuvajte dok ne ispari voda, zatim dodajte cimet i orahe. Ostavite da se ohladi.
Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga između dva parčeta papira za pečenje dok ne dobijete krug. Tiganjem prečnika 27 cm izrežite lep krug. Preostali deo testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
Na ivicama testa napravite male zaseke. Na testo stavite fil od jabuka i oblikujte ivice po želji, možete ih uvrnuti ka gore i staviti polovinu jezgra oraha.
Testo iz zamrzivača narendajte preko fila.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C sa ventilatorom, dok ivice ne postanu blago zlatne (tačno vreme pečenja zavisi od jačine rerne).
Kad se tart potpuno ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari