aktuelno

Recept dana: Tart sa jabukama i orasima, ukusan i dekorativan kolač, savršen za zimske večeri

13.12.2024

07:53

0

Autor: K. O.

Najlepše je kad dom zamiriše na jabuke i cimet

Recept dana: Tart sa jabukama i orasima, ukusan i dekorativan kolač, savršen za zimske večeri
Copyright Printscreen/Instagram

Kada dođu hadni dani, nema ništa lepše nego kad zamirišu kolači iz rerne. Ako ste ljubitelji onih u koje idu jabuke i orasi, onda će ovo biti pravi izbor za vas.

Tart sa jabukama i orasima spaja predivne arome i to u prhkom testu. Recept za tart sa jabukama je jednostavan za pripremu, a idealan i kada vam se najave gosti. 

Već ovog vikenda možete obradovati svoje ukućane ovim fenomenalnim tartom.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za testo:

  •     300 g brašna (2 šolje od 200 ml + 3 pune kašike)
  •     5 g praška za pecivo (1 puna kašičica)
  •     5 g vanilin šećera (1 kesica)
  •     50 ml ulja (5 kašika)
  •     40 g šećera u prahu (2 kašike)
  •     50 g gustog jogurta (1 puna kašika, ne sme biti tečan!)
  •     1 jaje
  •     100 g putera (na sobnoj temperaturi)

Za fil od jabuka:

    Čaša za merenje: 100 ml

  •     3 velike jabuke
  •     1/2 čaše vode
  •     1 čaša belog šećera
  •     1 čaša mlevenih oraha
  •     1/2 kašičice cimeta u prahu
Recept dana: Tart sa jabukama i orasima, ukusan i dekorativan kolač, savršen za zimske večeriPrintscreen/Instagram
 

Priprema:

Za testo pomešajte sve sastojke osim brašna. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo (dodajte pažljivo jer svako brašno različito "upija", a testo treba da ostane meko).

Pokrijte testo i ostavite ga u frižideru da odmori oko 15 minuta.

Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih u tiganj, dodajte šećer i vodu. Kuvajte dok ne ispari voda, zatim dodajte cimet i orahe. Ostavite da se ohladi.

Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga između dva parčeta papira za pečenje dok ne dobijete krug. Tiganjem prečnika 27 cm izrežite lep krug. Preostali deo testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

Recept dana: Tart sa jabukama i orasima, ukusan i dekorativan kolač, savršen za zimske večeriPrintscreen/Instagram
 

Na ivicama testa napravite male zaseke. Na testo stavite fil od jabuka i oblikujte ivice po želji, možete ih uvrnuti ka gore i staviti polovinu jezgra oraha.

Testo iz zamrzivača narendajte preko fila.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C sa ventilatorom, dok ivice ne postanu blago zlatne (tačno vreme pečenja zavisi od jačine rerne).

Kad se tart potpuno ohladi, pospite ga šećerom u prahu.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike