Recept dana: Tart sa kremom i breskvama, jedna od omiljenih italijanskih poslastica koja se lako pravi

21.03.2024

07:56

0

Autor: K. O.

Savršena kombinacija žutog krema sa maskarponeom i osvežavajućih breskvi

Recept dana: Tart sa kremom i breskvama, jedna od omiljenih italijanskih poslastica koja se lako pravi
Copyright Printscreen/YouTube

Kada jednom probate da napravite ovaj tart stalno ćete ga spremati iznova. Savršena je kombinacija prhkog testa, krema i osvežavajućih breskvi.

Italijani ga obožavaju i stalno ga pripremaju vikendom kada se porodica okuplja. Pored toga što je savršenog ukusa, izgleda vrlo lepo i dekorativno. Svakako će ukrasiti vašu trpezu, bilo da se radi o običnom nedeljnom ručku ili nekom većem okupljanju.

Vreme pripreme:

  • 70 minuta

Sastojci:

Testo:

  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilinog šećera
  • limunova kora
  • 140 g maslaca
  • 300 g brašna tip 00, ako nemate uzmite tip 400
  • 10 g praška za pecivo

Krem:

  • 400 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 5 kašika šećera
  • 8 g vanilinog šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 3 kašike pavlake ili maskarponea
  • 30 ml soka od limuna

I još:

  • 800 g breskvi u sirupu
  • 2 belanca
  • 30 g listića badema
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Razbijte jedno jaja u dublju posudu. Dodajte mu šećer, kesicu vanilinog šećera, narendajte unutra malo limunove kore, pa mešajte dok jaja ne pobele. Potom dodajte puter iseckan na kockice, 300 g brašna i 10 g praška za pecivo. Onda rukom zamesite testo.

Kada je testo umešeno, podelite ga na dve loptice, jednu malo veću i drugu manju. Najpre uzmite veću i stavite je u podmazan kalup veličine 25 cm, pa lagano prstima pokrijte ceo kalup testom i ivice kalupa. Kada ste ga stavili u kalup izbockajte testo viljuškom.

U 400 ml mleka stavite dva žumanca, pet kašika šećera i osam grama vanilinog šećera, kao i tri kašike kukuruznog skroba. Dobro izmešajte da se sjedini. Potom kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. U kuvan i prohlađen krem dodajte 3 kašike maskarponea ili pavlake. Sve umešajte, pa dodajte i 30 ml limunovog soka, pa i to umešajte.

Printscreen/YouTube
 

Fil izliti preko testa u kalup. Odozgo poređati polovine breskvi iz konzerve. Potom uzeti drugu lopticu testa i razvući je oklagijom u krug. Prekriti breskve i krem odozgo testom, pa zatvoriti ivice.

Testo odozgo premazati belancima, pa posuti listićima badema.

Staviti da se peče u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih tridesetak minuta. Kada je gotova poprskati šećerom u prahu.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike