Recept dana: Slani štapići sa makom i susamom, brzo koktel pecivo koje se idealno slaže uz piće i dobro društvo
Odlični su kao predjelo, mogu sa namazom ili jogurtom
Decembar je vreme druženja i okupljanja. A kada se familija ili društvo okupe uz razgovor i piće, najbolje ide i neko slano meze. A štapići sa makom i susamom sjajan su izbor jer se odlično slažu uz pivo, ali i uz bilo koji slani namaz, sir i suhomesnato.
Pored toga što su ukusni, oni su i savršeno dekorativni, pa će se sjajno uklopiti uz bilo koje predjelo.
Uz to nije teško pripremiti ih, a odlični su i kada prenoće.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 650 g brašna
- 2,5 dl piva ili belog vina
- 2,5 dl ulja
- prašak za pecivo
- 2 kašičice soli
- 100 g susama
- 100 g maka
- 1 žumance + malo mleka
Priprema:
U veću činiju prosejte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo i solju. Postepeno dodajte ulje i pivo (ili belo vino), pa mesite dok ne dobijete glatko, homogeno testo.
Ako testo bude lepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne preterate – testo treba da bude mekano i elastično.
Radnu površinu pospite brašnom i razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 0.5 cm.
Na gornju površinu testa sipajte mak. Možete malo i pritisnuti oklagijom, da se posip bolje zalepi za testo.
Lagano testo okrenite, pa drugu stanu premažite žumancetom sa mlekom, pa na nju pospite susam. Takođe malo pritisnite.
Isecite testo na trake željene širine i dužine (najbolje 1-2 cm širine). A dužine po želji.
Svaku traku uvrteti kao spiralu, pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Izvadite štapiće iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade pre serviranja. Idealni su kao grickalica uz piće ili dodatak uz razne namaze.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari