aktuelno

Recept dana: Slani štapići sa makom i susamom, brzo koktel pecivo koje se idealno slaže uz piće i dobro društvo

10.12.2024

07:53

0

Autor: K. O.

Odlični su kao predjelo, mogu sa namazom ili jogurtom

Recept dana: Slani štapići sa makom i susamom, brzo koktel pecivo koje se idealno slaže uz piće i dobro društvo
Copyright Printscreen/YouTube

Decembar je vreme druženja i okupljanja. A kada se familija ili društvo okupe uz razgovor i piće, najbolje ide i neko slano meze. A štapići sa makom i susamom sjajan su izbor jer se odlično slažu uz pivo, ali i uz  bilo koji slani namaz, sir i suhomesnato.

Pored toga što su ukusni, oni su i savršeno dekorativni, pa će se sjajno uklopiti uz bilo koje predjelo.

Uz to nije teško pripremiti ih, a odlični su i kada prenoće.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  •     650 g brašna
  •     2,5 dl piva ili belog vina
  •     2,5 dl ulja
  •     prašak za pecivo
  •     2 kašičice soli
  •     100 g susama
  •     100 g maka
  •     1 žumance + malo mleka

Priprema:

U veću činiju prosejte brašno i pomešajte ga sa praškom za pecivo i solju. Postepeno dodajte ulje i pivo (ili belo vino), pa mesite dok ne dobijete glatko, homogeno testo.

Ako testo bude lepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne preterate – testo treba da bude mekano i elastično.

Radnu površinu pospite brašnom i razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 0.5 cm.

Na gornju površinu testa sipajte mak. Možete malo i pritisnuti oklagijom, da se posip bolje zalepi za testo.

Lagano testo okrenite, pa drugu stanu premažite žumancetom sa mlekom, pa na nju pospite susam. Takođe malo pritisnite.

Recept dana: Slani štapići sa makom i susamom, brzo koktel pecivo koje se idealno slaže uz piće i dobro društvoPrintscreen/YouTube
 

Isecite testo na trake željene širine i dužine (najbolje 1-2 cm širine). A dužine po želji.

Svaku traku uvrteti kao spiralu, pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Izvadite štapiće iz rerne i ostavite ih da se malo prohlade pre serviranja. Idealni su kao grickalica uz piće ili dodatak uz razne namaze.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:


 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike