Taste Atlas odabrao 100 najboljih začina na svetu: U prvih 10 ima čak četiri verzije s paprikom

29.06.2024

14:41

0

Autor: V. I.

Saznajte više o ukusima i poreklu najpoznatijih začina na planeti

Taste Atlas odabrao 100 najboljih začina na svetu: U prvih 10 ima čak četiri verzije s paprikom
Copyright Profimedia

Najppoznatiji portal koji se bavi hranom i kuhinjama sveta Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih začina na svetu, a u nastavku vam donosimo 10 najboljih.

1. Pimenton de la Vera

Pimenton de la Vera je zapravo dimljena paprika koja se proizvodi isključivo u dolini La Vera, u provinciji Kaseres u Španiji, od 16. veka. Ovaj crveni začin dobija se mlevenjem suve paprike u mirisni, ljuti, dimljeni prah.

Postala je popularna u 16. veku kada su španski konkvistadori doneli paprike iz Meksika kao poklone španskom kralju i kraljici. U jesen, posle berbe, najfinije paprike okače se na konce i ostave da se osuše. Zatim se dve nedelje dime u hrastovom drvetu, čime se pojačava njihov ukus i boja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CRUFF Snacks (@cruffsnacks)

 

2. Merkuen

Merkuen ili merken je čileanski začin koji se dobija od duge, šiljaste ljute paprike koja se zove aji, kačiolavra ili kačo de kabra ili biber od roga koze. Paprika se uzgaja širom regiona Araukanija, bere se u februaru, kada promeni boju iz zelene u crvenu, a zatim se suši na suncu dok ne postane ljubičasta.

Osušene paprike se dime tako što se stavljaju da vise iznad vatre. Posle drugog sušenja na suncu, ove paprike se melju u kamenom ili automatskom mlinu.

Prašak se kombinuje sa dimljenim semenom korijandera i morskom solju, a mešavina začina treba da sadrži najmanje 70 odsto praha i ne više od 20 odsto soli. Mešavina začina naglašava bogat i zemljani ukus paprike, a akcenat je na dimljenom ukusu, dok ljutina ne dolazi do izražaja. 

3. Kaločaji fuszerpaprika-orlemeni

Ovaj mađarske začin od paprike proizvodi se pod strogim merama kvaliteta mlevenjem različitih sušenih sorti paprike. Paprike moraju biti ravnomerno mlevene, a aroma začinjena, ali umerena.

Slatkastog je voćnog ukusa, a što je veći udeo kapsaicina u paprici, to će krajnji proizvod biti ljući. Ova mlevena paprika se koristi kao začin u jelima kao što su čorbe, u jajima, ribi, testeninama, krompiru ili u marinadama za pečenje.

4. Garam masala

Garam masala je intenzivna i aromatična mešavina mlevenog cimeta, kima, kardamoma, karanfilića i bibera u zrnu. Potiče iz severne Indije gde su zime obično hladnije nego u ostatku zemlje, a začini koji se koriste u garam masali razlikuju se od regiona do regiona. 

Naziv ovog začina može se bukvalno prevesti kao „vrući sastojci“, a ponekad se opisuje i kao „aromatična mešavina za zagrevanje tela“ a neizostavna je kod specijaliteta s mesom i pirinčem

Profimedia
 

 

5. Azafran de la Manča

Azafran de la Manča je zapravo šafran koji se uzgaja u španskooj pokrajini Kastilja de la Manći. Začin se proizvodi sušenjem biljke Crocus Sativus, cvetnog je i blago gorkog ukusa, a jelima u kojima se kuva daje jarko zlatnožutu boju.

Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, čija je cena čak i viša od cene zlata zbog mukotrpnog procesa berbe. Da bi sačuvao svoj suptilan ukus, šafran koji se uzgaja u La Manći nikada se ne prodaje u obliku praha, već samo u obliku celih niti.

6. Bosiljak đenoveze

Mirisni bosiljak đenoveze pripada sorti Ocimum basilicum (slatki bosiljak), koja se tradicionalno gaji u provincijama Đenova, Savona i Imperija u Italiji. Ima intenzivnu aromu karanfilića i nadaleko je poznat kao esencijalni sastojak čuvenog sosa pesto đenoveze

Iako je dostupan osušen, bosiljak se najčešće koristi svež, dodaje se u razna jela, posebno pred kraj kuvanja, kako bi sačuvao izuzetan ukus

.

Profimedia
 

 

7. Szegedi Fuszerpaprika-orlemeni

Ova ljuta paprika potiče iz segedinskog okruga u Mađarskoj, a dobija se mlevenjem mahuna paprike. Boja ove mlevene paprike je intenzivnocrvena, a miris je jak i ljut, sličan mirisu pečenog povrća. Ukus je sladak i tek blago ljut, zbog količine kapsaicina, koji u ovom začinu nikada nije veći od 100 mg/kg.

U nekim ljutim sortama segedinske paprike količina kapsaicina je veća, pa je paprika mnogo ljutijeg ukusa. Toliko je popularan u Mađarskoj da čak ima i svoj muzej, a obično se koristi kao začin u čorbi, čorbi ili mesu. Za Mađare ovo nije samo začin već sama srž njihove kuhinje, koja jelima dodaje karakterističnu nijansu crvene boje i čini ih prepoznatljivim.

8. Činantla vanila

Meksički region Kinentla je jedino mesto na svetu gde raste divlja vanila. Vanilija pripada porodici orhideja, a ove biljke rastu u srcu šume, koristeći drveće srednje veličine kao što su stabla citrusa i kakaoa kao podršku.

Nakon sakupljanja, mahune vanile se tradicionalno pakuju u kese i ostavljaju na suncu pet sati dnevno tokom 15 dana. Proces rezultira delikatnim, mirisnim bobicama sa primamljivom bojom kafe. Ranije se voće nije koristilo za kuvanje jer je nuđeno astečkom caru Montezumi kao počast, a žene su ga kombinovale sa uljem mamei semenki kako bi im kosa bila sjajna.

Pexels
 

 

9. Sanšo biber

Sanšo biber je japanski začin koji karakterišu aromatična zelena zrna i cvetni, začinski ukus sa aromom sličnom limunu. To je jedan od sedam najpoznatijih japanskih začina i blisko je povezan sa sečuanskom paprikom.

Grm se uzgaja u Japanu, ali iu Kini i Severnoj Koreji. Tradicionalno, sanšo se koristi kao začin za ribu i jela sa roštilja ili se posipa po unagi jeguljama na žaru. Odlično se slaže sa drugim začinima, kao što su susam i đumbir.

10. Galangal

Galangal je koren nalik đumbiru koji se široko koristi u tajlandskoj i indonežanskoj kuhinji kao aroma ili začin, koji se odlikuje oštrom aromom. Postoje dve vrste galangala: veći galangal, koji je svetlije boje i suptilnije arome, i koristi se uglavnom u tajlandskoj kuhinji, i manji galangal, koji je poreklom iz Kine.

Galangal je spolja tvrd i drvenast, sa jakim mirisom citrusa iznutra. Mnogim jelima daje citrusnu notu i važan je sastojak tajlandskih kari pasta. Galangal je poznat u nekoliko oblika: kao svež koren, sušen koren ili samleven u fini prah.

Za ostatak top-liste 100 najboljih začina na svetu posetite sajt Taste Atlas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike