Pesto u vašoj kuhinji: Pravljenje najboljeg domaćeg sosa nikada nije bilo lakše

23.08.2023

14:43

0

Autor: K. B.

Pesto, kultni zeleni sos koji se često koristi uz bruksete ili kao dodatak testeninama, ima dugu istoriju, ali istovremeno ostaje i moderna poslastica

Pesto u vašoj kuhinji: Pravljenje najboljeg domaćeg sosa nikada nije bilo lakše
Copyright Pixabay

Poreklo Pesta od bosiljka, omiljenog sosa Italijana, datira unazad, ali je dosegao svoju popularnost u SAD-u tokom 70-ih godina prošlog veka. Brzo je komercijalizovan i našao je svoje mesto na policama prodavnica širom sveta.

Originalni, tradicionalni pesto se pravi od svežeg bosiljka, belog luka, maslinovog ulja, pinjola i sira. Ova kombinacija se pažljivo usitnjava u gustu, zelenu pastu. Klasični pesto je poznat i kao pesto Đenoveze, po glavnom gradu severnozapadne oblasti Italije, Đenovi.

Danas postoje mnoge modernizovane i alternativne varijante klasičnog pesta. Pinjoli se mogu zameniti orasima ili bademima. Ako niste ljubitelj bosiljka, rukola, kelj, sremuš ili spanać su odlične "zelene" zamene.

Originalni italijanski recept za pesto uključuje: 2 šolje listova svežeg bosiljka, pola šolje rendanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola, 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.

Sve sastojke, osim maslinovog ulja, sameljite u "seckalici", postepeno dodajući ulje. Dodajte parmezan, biber i so po ukusu. Sos sipajte u dobro zatvorenu teglicu. Ovako pripremljen pesto može se čuvati u frižideru oko deset dana.

Za ekonomičniju varijantu, recept je sledeći:

  • 1 veza peršunovog lišća
  • 1 veza sveže nane
  • 100 g oraha
  • 50 g parmezana
  • 50-80 g tvrdog sira po izboru
  • 1 šoljica ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 2 čena belog luka

Priprema:

U blenderu prvo sameljite lišće peršuna i nane, a zatim dodajte orahe i kratko izmiksajte. Posolite i pobiberite. Postepeno dodajte parmezan i tvrdi sir, pa sve izmiksajte. Dodajte maslinovo ulje u nekoliko etapa, izbegavajući previše tečnu teksturu. Ponovo posolite i pobiberite. Spremni pesto prebacite u teglicu i držite u frižideru. Idealan je uz pečenu ribu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike