Staklene posude i tegle potpuno uništavaju aromu začina: Naučite da ih pravilno skladištite

29.05.2024

10:52

0

Autor: V. I.

Sve one teglice iz kuhinje slobodno možete da pošaljete u penziju

Staklene posude i tegle potpuno uništavaju aromu začina: Naučite da ih pravilno skladištite
Copyright Freepik

Mnogi ljudi čuvaju staklene teglice jer u njima mogu pohraniti razne stvari, ali kada su začini u pitanju, ova praksa možda nije najbolja. Iako staklene posude izgledaju estetski privlačno, naročito kad im skinete nalepnice, i omogućavaju laku organizaciju, one nisu nužno najbolje rešenje za dugotrajno očuvanje ukusa i kvaliteta začina. Pravilno skladištenje začina je ključ za održavanje njihovih intenzivnih aroma i ukusa, što može značajno poboljšati kvalitet vaših jela.

Dugotrajnost začina: Mit ili stvarnost?

Većina začina može zadržati svoj ukus i više od pet godina, ali to zavisi od načina na koji su skladišteni. Iako mnogi preferiraju staklene posude za odlaganje otvorenih namirnica, kada je reč o začinima, staklo možda nije idealno rešenje.

Zašto staklene posude nisu najbolje rešenje

Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lepo i organizovano, ali dugotrajno čuvanje začina u njima može smanjiti njihov intenzitet ukusa i mirisa. Ako primetite da vaši začini menjaju boju, gube miris ili jednostavno više nemaju onaj prvobitni intenzitet, verovatno je vreme da ih zamenite. Većina začina ima rok trajanja od dve do tri godine, ali prema Matu Vebsteru iz jednog od najpotnatijih britanskog proizvođača začina "Seasoned Pioneers", pravilno skladišteni začini mogu trajati i više od pet godina.

Freepik
 

Pravilno skladištenje začina

Vebster upozorava da ne bismo trebali koristiti prozirne posude za začine. "Značaj je u tome da začine uvek čuvamo u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama kako bismo sačuvali njihove arome i teksturu," objašnjava Vebster.

Umesto staklenih posuda, koje možete da udomite preko grupe na Fejsbuku, preporučuje se korišćenje neprovidnih vrećica za začine. One osiguravaju dugotrajnost proizvoda tako što ga štite od oksidacije i održavaju ga suvim i svežim. Takođe, važno je začine držati dalje od izvora toplote kao što su rerne ili mašine za pranje posuđa.

Zašto su neprovidne posude bolje

Neprovidne posude i vrećice štite začine od svetlosti, koja može ubrzati proces propadanja i gubitka arome. Hermetički zatvorene posude sprečavaju ulazak vlage i vazduha, što je ključno za očuvanje kvaliteta začina. Svetlost i vazduh su glavni neprijatelji začina, jer mogu uzrokovati oksidaciju i gubitak intenziteta ukusa.

Praktični saveti za skladištenje

  • Koristite neprozirne vrećice: Investirajte u kvalitetne neprozirne vrećice koje će zaštititi začine od svetlosti.
  • Čuvajte dalje od toplote: Izbegavajte čuvanje začina u blizini izvora toplote kao što su rerne ili mašine za pranje posuđa.
  • Označite rok trajanja: Redovno proveravajte rok trajanja začina i menjajte ih nakon dve do tri godine, ili ranije ako primetite promene u boji i mirisu.
  • Skladištite na suvom mestu: Vlažnost može negativno uticati na kvalitet začina, stoga ih čuvajte na suvom mestu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike