Objavljena lista 50 najboljih sosova i namaza na svetu: Leskovački specijalitet na visokom trećem mestu

08.06.2024

14:11

0

Autor: V. I.

Ne postoji osoba koja može da odoli ovom srpskom specijalitetu, pa ni strogi žiri stranice Taste Atlas

Objavljena lista 50 najboljih sosova i namaza na svetu: Leskovački specijalitet na visokom trećem mestu
Copyright Profimedia/Ilustracija

Tejst atlas (Taste Atlas), poznati vodič za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta, objavio je listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu. U žestokoj konkurenciji, srpski leskovački domaći ajvar zauzeo je visoko treće mesto, što je veliki uspeh za ovu tradicionalnu srpsku deliciju, dok se čuveni urnebes, koji obožavamo da jedemo uz roštilj, našao se na 25. mestu. Pored ajvara, na listi su se našli i mnogi drugi svetski poznati sosovi. Pogledajmo koji su sosovi osvojili prvih pet mesta i šta ih čini tako posebnim.

1. Tum (toum): Libanski sos od belog luka

Sastojci: Beli luk, limunov sok, ulje, so

Zanimljivost: Tum je popularan libanski sos poznat po svom intenzivnom ukusu belog luka. Tradicionalno se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slično majonezu, ali bez jaja. Tum se često služi uz meso sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen širom Bliskog istoka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Serious Eats (@seriouseats)

 

2. Ahi krijoljo (aji criollo): Ljuti sos iz Ekvadora

Sastojci: Ljute papričice (ahi), mladi crni luk, korijander, sok limete, ulje, so

Zanimljivost: Ahi krjiojlo je tradicionalni ekvadorski ljuti sos koji se koristi kao dodatak raznim jelima, naročito mesu i ribama. Ono što ga izdvaja je intenzivan i osvežavajući ukus, kombinacija ljutine papričica i citrusnih nota. U mnogim domaćinstvima u Ekvadoru, ovaj sos je nezaobilazan deo trpeze.

 

 

3. Leskovački domaći ajvar: Srpski specijalitet

Sastojci: Pečene crvene paprike, patlidžan, beli luk, ulje, so

Zanimljivo: Ajvar iz Leskovca je poznat širom Balkana i dalje. Ovaj aromatični namaz, koji se pravi od pečenih paprika, isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija i palanačko čudo. ima bogat i dimljen ukus. Tradicionalno se priprema krajem leta i u jesen, kada su paprike najzrelije. Leskovački ajvar se koristi kao namaz, prilog mesu ili čak kao dodatak raznim jelima, čineći ih još ukusnijim.

Ova cenjena poslastica se pravi u dve varijante - blaga i ljuta.

RINA
 

4. Gvakamole (guacamole): Meksički sos od avokada

Sastojci: Avokado, limunov sok, crni luk, paradajz, korijander, so.

Zanimljivo: Gvakamole je verovatno jedan od najpoznatijih meksičkih sosova. Pravi se od zrelog avokada koji se zgnječi i pomeša sa svežim sastojcima poput paradajza, crnog luka i korijandera. Ovaj sos je popularan zbog svoje kremaste teksture i osvežavajućeg ukusa. Gvakamole se često koristi kao dip za tortilja-čips, ali i kao dodatak takosima, burritosima i drugim meksičkim jelima.

Profimedia
 

 

5. Caciki (tzatziki): Grčki sos s jogurtom i krastavcem

Sastojci:Grčki jogurt, krastavac, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, so, biber, sveža mirođija ili nana

Zanimljivost: Caciki je tradicionalni grčki sos koji se služi uz mnoge grčke specijalitete, naročito uz giros i suvlaki. Njegova osnova je gusti grčki jogurt pomešan sa svežim krastavcima i belim lukom, što mu daje osvežavajući ukus. Dodavanje začinskog bilja poput mirođije ili nane čini ga još aromatičnijim. Caciki je poznat po svojoj kremastoj konzistenciji i blagom, ali bogatom ukusu.

Freepik
 

25. Urnebes: Srpski namaz od sira i aleve paprike

Sastojci: Mladi sir, beli luk, ljute paprike, so, ulje.

Zanimljivost: Urnebes je još jedan srpski specijalitet koji se našao na listi Taste Atlas, zauzevši 25. mesto. Ovaj namaz, poznat po svojoj pikantnosti i bogatom ukusu, koji se oslikava u samom naazivu, pravi se od slanog sira, pavlake, pečene paprike, dimljene paprike, ulja i kuvanog žumanca.. Ime "urnebes" savršeno opisuje eksploziju ukusa koju donosi. Urnebes salata se često služi uz roštilj i mesne specijalitete, dodajući im karakterističan šmek.

Ovi sosovi su pravi ambasadori svojih zemalja i kultura, svaki sa svojim jedinstvenim ukusima i pričama. Srpski ajvar i urnebes salata se ponosno nalaze među najboljima, dokazujući da tradicionalni recepti i autentični sastojci mogu osvojiti srca ljubitelja hrane širom sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Strahinja Savic (@itsstraja)

 

Pogledajte koji još sosovi i namazi su ušli u listu 50 najboljih na svetu:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike