Fit za samo tri nedelje: TOP 7 načina da uvrstite karanfilić u ishranu i olakšate sebi dane na dijeti

17.04.2024

06:41

0

Autor: V. I.

Sa svojim lekovitim svojstvima karanfilić ne samo da obogaćuje jela, već i pomaže u gubljenju težine

Fit za samo tri nedelje: TOP 7 načina da uvrstite karanfilić u ishranu i olakšate sebi dane na dijeti
Copyright Freepik

Začini su suštinski deo svakodnevnog kuvanja, ali neki od njih su više od pojačivača ukusa. Jedan takav je i karanfilić, koji je korišćen zbog svojih jedinstvenih lekovitih svojstava i kao aktivni sastojak u ajurvedi. Dajemo vam nekoliko jednostavnih načina da ovaj začin iskoristite za ubzavanje metabolizma i efikasnog mršavljenja.

Lekovita svojstva

Karanfilić je moćan izvor hranljivih mateirja kao što su mangan, viitamin K i vlakna. Ovaj začin je poznat po svojim snažnim lekovitim svojstvima kao što su smanjenje problema s varenjem, smanenje upale, borba protiv bakterija i unapređenje oralnog zdravlja.

Njegova aktivna jedinjenja kao što je eugenol, deluje kao antioksiadns i takođe ima analgetska svojstva, što ga čini vrednim dodatkom kulinarskim jelima i prirodnim lekovima. Eugenol takođe reguliše nivo šećera u krvi, suzbija žudnju i podstiče sagorevanje masti.

Profimedia
 

 

1. Voda natopljena karanfilićem

Dodaje nekoliko celih karanfilića u vodu i ostavite preko noći. Pijte sutradan ovu vodu da biste podstakli hidrataciju i ubzali metabolizam.

2. Čaj od karanfilića

Pripremite čaj od karanfilića tako što ćete kuvati nekoliko celih karanfilića u vrućoj vodi 10 minuta. Procedite i pijte ovaj čaj da  biste poboljšali varenje, suzbili apetit i poboljšali metabolizam.

3. Mešavina začina

Ubacite mleveni karanfilić u svoju  mešavinu začina. On će dati topli, blago začinjen uku jelima kao što su čorbe, kari i pomfrit, čineći ih ukusnijim bez dodatih kalorija.

4. Smuti

Dpdajte prstohvat mlevenog karanfilića u smuti. Ne samo da će da vam ubrza metabolizam već će vam pomoći da duže ostanete siti i izbegnete prejadnje.

5. Dodatak jelima iz rerne

Pospite mleveni karanfilić u jela iz rerne kao što su mafini, kolači i kolačići. Karanfilić ne samo što obogaćuje pslastice, već i pomaže gubitk težine.

Freepik
 

6. Aromatično ulje

Napravite ulje taji što ćete cele karanfiliće namakati u maslinovom ili kokosovom ulju i zagrano zagrevati 5-10 minuta. Koristite ovo aromatično ulje za kuvanje ili za prelivanje salata.

7. Čajna mešavina

Pripremite mešavinu za čaj tako što ćete crni čaj kuvati sa zaćinima kao što su karanfilić, cimet, kardamom i đumbir u vodi ili mleku. Karanfilić ne smao da će dati karakterističan ilis već će vam i pomoći u poboljšanju zdravlja creva.

Napomena: Konzumiranje velikih količina karanfilića može da iritira gastrointestinalni trakt i dovesti do simptoma kao šti su bol u stomaku, mučnina, povraćanje ili dijareja. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike