Recept dana: Grilijaš kolač, neodoljiv zalogaj sa dve vrste čokolade, orasima i karamelom

22.02.2024

07:53

0

Autor: K. O.

Savršeno će se uklopiti u vašu kolekciju sitnih kolača, a možete ga poslužiti u bilo kojoj prilici

Recept dana: Grilijaš kolač, neodoljiv zalogaj sa dve vrste čokolade, orasima i karamelom
Copyright Printscreen/YouTube

Ukoliko volite kombinaciju karamela, oraha i čokolade, onda će vas ovaj kolač bukvalno raspametiti.

Ima četiri sloja pravog uživanja uz dve vrste čokolade i bogatu koru sa orasima. Tu je i grilijaš deo koji je krckav i potpuno neodoljiv.

Kada ga ohladite više ne morate da ga vraćate u frižider jer će se bolje seći kada je na sobnoj temperaturi.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Kora:

  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 200 g mlevenih oraha
  • 10 g praška za pecivo

Beli sloj:

  • 200 g bele čokolade
  • 2 kašike ulja

Srednji grilijaš sloj:

  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 6 zumanaca
  • 100 g šećera
  • 200 g seckanih oraha

Glazura:

  • 150 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Najpre razdvojite belanca i žumanca, savet je da žumanca pokrijete kesom da se ne suše.

Belanca umutiti sa šećerom, pa potom dodati brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve sjediniti varjačom.

U pleh čije su dimenzije 33 x 23 cm staviti pek-papir i sipati masu za koru. Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa ubacite koru da se peče nekih 25 minuta.

Kada je gotov, okrenite ga naopako da biste poravnali koru i ostavite tako da se ohladi.

Otopiti belu čokoladu sa 2 kašike ulja, na pari ili u mikrotalasnoj.

Okrenite koru, prelijte čokoladom i poravnajte lepo.

Printscreen/YouTube
 

Potom pređite na pravljenje srednjeg, grilijaš sloja. Stavite 200 g šećera na srednju vatru da se otapa. Za to vreme mutiti žumanca i 100 g šećera dva, tri minuta.

Otopljenom šećeru dodajte iseckan maslac, pa mešajte dok se ne sjedine. Zatim sipajte žumanca i sve umešati. Kuvati još svega minut ili dva, pa skloniti. Vodite računa da vam šećer ne zagori jer će vam tada kolač imati gorak ukus.

Kada ste sklonili sa ringle, umešajte pripremljene seckane orahe.

Malo prohladite, ne više od dva minuta, pa sipajte preko bele čokolade.

Najbolje je da vam kora bude u kalupu ili plehu u kom se pekla da ne biste razvlačenjem topili belu čokoladu već da se sve lepo razlije do ivice. Trudite se da sipate što ravnomernije. 

Kada se karamel deo malo stegao, otopite čokoladu sa uljem i prelijte odozgo. Lepo poravnajte i stavite da se hladi.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike