Recept dana: Čokoladna torta bez brašna po receptu Odri Hepbern, šest sastojaka sljubljenih u spektakl

08.02.2024

07:53

0

Autor: V. I.

Poznata glumica je ovaj slatkiš služila za posebne prilike, a vi možete da ga napravite za Dan zaljubljenih

Recept dana: Čokoladna torta bez brašna po receptu Odri Hepbern, šest sastojaka sljubljenih u spektakl
Copyright Profimedia

Nema ničeg romantičnijeg od ušuškanosti na kauču uz neki od klasičnih filmova s Odri Hepbern čiji stil ne prestaje da inspiriše žene i dan-danas. Pa zašto ne biste ovog Dana zaljubljenih uparili "Praznik u Rimu" ili "Doručak kod Tifanija" sa jednim od glumičinih omiljenih deserta?

Sin holivudske dive Luka Doti objavio je 2015. knjigu omiljenih recepata svoje majke pod nazivom  "Odri kod kuće: Sećanja na kuhinju moje majke" sa preko 250 porodičnih fotografija. "Ona je volela čokoladu i jela je pomalo svaki dan. To je bio njen omiljen zalogaj“, rekao je Doti.

On je otkrio da je njegova majka za posebne prilike i rođendane pravila čokoladnu tortu bez brašna, posutu šećerom u prahu, posluženu uz domaći šlag i sladoled od vanile. Ovaj kolač je malčice gorak, zbog tamnke čokolade, ali ostaje ukusan i sočan danima.

Freepik
 

Vreme pripreme:

  • 70 minuta

Sastojci: 

  • 300 g crne čokolade za kuvanje
  • 60 ml punomasnog mleka (taman toliko da omekša čokolada)
  • 120 g neslanog putera, isečenog na male komadiće
  • 8 jaja
  • 180 g šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

2. U kalup prečnika 25 ili 28 cm stavite pek-papir ili kalup namažite puterom i pobrašnjavite da se kolač ne bi zalepio. Ako vam smeta brašno, možete posuti kakao prah.

3. Čokoladu iseckanu na kockice istopite na pari uz dodatak mleka, pa dodajte puter i mešajte dok ne postane gladak krem. Isključite vatru

4. Posebno umutite žumanca a posebno šećer i belanca u čvrst sneg

5. Umućena belanca nežno umešajte u smesu od čokolade i žumanca.

6. Sipajte testo za tortu u pripremljenu posudu i pecite 30 minuta pa isključite rernu. 

7. Otvorite vrata rerne i ostavite tortu unutra oko 10 minuta. Ovaj postupak je preventivna mera koja pomaže da kora kolača ne popuca.

8. Izvadite tortu iz rerne i ostavite da se ohladi oko 10 minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.

9. Pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlagom i sladoledom od vanile.

Bon appetit!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike