Recept dana: Huanito torta spaja ukuse čokolade, plazme i oraha u pravo kremasto savršenstvo

06.02.2024

07:56

1

Autor: K. O.

Iako će vam za njenu pripremu biti potrebno više vremena i prljavih sudova, brzo ćete shvatiti da je vredelo

Recept dana: Huanito torta spaja ukuse čokolade, plazme i oraha u pravo kremasto savršenstvo
Copyright Printscreen/YouTube

Postoje neke torte koje obožavaju sve generacije. A upravo je takva Huanito torta. Ko je ne bi voleo kada je u sebi sjedinila čokoladu, orahe, plazmu, šlag...

Iako je za njenu pripremu potrebno izdvojiti više vremena, a zbog filova ćete uprljati prilično sudova, odmah ćete shvatiti da je vredelo. Jer su se na ukusnoj korici, smestili čokoladni fil, fil sa orasima, kao i fil sa plazmom. I da, poželjna je za sve vrste proslava jer joj ni zahtevni gosti neće naći manu.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

Za koru:

    6 belanaca

    prstohvat soli
    90 g šećera (6 kašika)
    150 g mlevenih oraha
    1 kašika brašna
    1 kašika kakao praha

Za filove:

    1 l mleka (800ml + 200ml)

    150 g šećera
    4 pudinga od vanile (160 g)
    6 žumanaca
    3 kašike brašna (30 g)
    250 g margarina (sobne temperature)
    100 g čokolade za kuvanje
    250 g mlevenih oraha
    300 g šlaga
    500 ml kisele vode (iz frižidera)
    100 g mleka u prahu
    250 g mlevene plazme

Za dekoraciju:

    200 g šlaga
    400 ml kisele vode (iz frižidera)

Priprema:

Za koru:

Odmah na početku uključite rernu da se greje na 200°C. Odvojite belanca i žumanca, pa u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli. Mutite dok se ne napravi pena, pa onda postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku. Mutite nekoliko minuta dok ne postane čvrst šne.

U umućena belanca dodajte mlevene orahe, brašno, kakao prah i promešajte kašikom da se sjedini.

Izlijte u pleh obložen pek-papirom, sipajte i izravnajte smesu. Pecite nekih 20 minuta.

Kada se kora prohladi skinite pek-papir.

Za fil:

U jednu šerpu sipajte 800 ml mleka i šećer, promešajte i ostavite da provri. U drugu posudu sipajte žumanca, 200 ml mleka i razmutite, pa postepeno dodajte uz mešanje brašno i puding. Mešajte dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, pa dodajte napravljenu smesu postepeno, uz neprestano mešanje, zatim vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne, nekih 8 do 10 minuta.

Dok je vruć, fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevene orahe, sjedinite i ostavite da se hladi. U drugi deo dodajte čokoladu, sjedinite i ostavite da se hladi.

Margarin sjedinite viljuškom sa 100 g šećera u prahu. Podelite na pola.

Fil sa orasima: Jednu polovinu margarina dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa orasima, konstantno muteći.

Čokoladni fil: Drugu polovinu smese na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu.

Fil sa plazmom: Sipajte kiselu vodu u šlag i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Dodajte mleko u prahu i mutite još minut, pa dodajte mlevenu plazmu i sjedinite kašikom. Podelite fil na pola.

Kako se filuje torta?

Na koru najpre ide čokoladni fil, polovina fila sa plazmom, fil sa orasima, druga polovina fila sa plazmom.

Dekoracija:

Umutite šlag sa kiselom vodom i namažite tortu.

Kada se dobro ohladi, poslužite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike