Recept dana: Lovačka salata, pikantna i začinjena zimnica koja se savršeno slaže uz meso

06.10.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Za one koji ne vole ljuto postoji i blaža varijanta

Recept dana: Lovačka salata, pikantna i začinjena zimnica koja se savršeno slaže uz meso
Copyright Printscreen/YouTube

Vreme je za ostavljanja zimnice, a naš predlog je da ove godine uz ajvar i slatko od šljiva u kreču ostavite i lovačku salatu.

Odličan je prilog uz mnoga jela, a naročito uz pečeno meso. 

Inače, lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog pikantnog i ljutkastog ukusa koji se može osetiti, ali i pretpostavke da lovci vole ljuta i začinjena jela.

Ako niste ljubitelj ljute paprike, osim te varijante, možete da napravite i blažu. Ni sa jednom nećete pogrešiti. A mi imamo recept kako se pravi. 

Vreme pripreme:

  • 180 minuta

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 3 kg mešane paprike (zelene, zute i crvene)
  • 1/2 kg šargarepe
  • nekoliko feferona (ako volite ljuto)
  • nekoliko čena belog luka
  • 2 dcl ulja
  • 3 dcl sirćeta
  • 1 veća kašika soli
  • 150 g šećera
  • 1 manja kesica bibera ili količina po ukusu
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 konzervans

Priprema:

Paradajz blanširati i oguliti, te ga narezati na manje komadiće ili samleti u mašini za mlevenje mesa.

Papriku oprati, očistiti od semenki i narezati na sitne kockice.

Printscreen/YouTube
 

Šargarepu oljuštiti i narezati na sitne kockice.

Paradajz, papriku, šargarepu, feferone i beli luk staviti u veću šerpu da se kuva i kuvati dok ne omekša.

Zatim dodati sve ostale sastojke osim konzervansa. Sve zajedno kuvati oko 40 minuta.

Na kraju dodati i konzervans.

Dok je još vruće sipati u tegle, odmah zatvoriti tegle. Tegle dobro ušuškati najbolje u ćebe i tako ostaviti da se ohlade.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike