Kako napraviti autentični makedonski ajvar kod kuće: Korak po korak vodič

18.08.2023

14:45

0

Autor: K. B.

Ako želite da se okušate u stvaranju ove čarolije ukusa, pratite sledeći jednostavan recept

Kako napraviti autentični makedonski ajvar kod kuće: Korak po korak vodič
Copyright Profimedia

Upravo se nalazimo usred sunčanih dana leta, ali za prave gurmane nema boljeg vremena da se pripremi omiljena zimska poslastica - ajvar. Ovaj specijalitet od paprike i patlidžana već decenijama unazad krasi trpeze širom Balkana, a onaj po makedonskom receptu smatra se nezamenljivim. Bez obzira na trenutno vreme, ne može se osporiti činjenica da je upravo sad pravi trenutak da se zasuču rukavi i pripremi ukusna zimnica.

Sastojci:

  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • Prstohvat soli (po želji)
  • 1 velika kašika šećera
Profimedia
 

Priprema:

1. Paprike ispecite na ringli šporeta ili u rerni, dok ne postanu mekane i koža se odvoji. Odmah nakon pečenja, stavite ih u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi se omekšale, što će olakšati skidanje kože.

2. Kada se paprike malo ohlade, oljuštite ih, očistite od semenki i složite u mrežastu vreću. Zakačite vreću da paprike mogu da se ocede (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje).

3. Patlidžane pecite na isti način kao i paprike, a zatim ih takođe stavite u vrećicu na kratko vreme. Nakon toga, ogulite patlidžane i ostavite ih da se cede.

4. Oceđene paprike i patlidžane sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa. Sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

5. Tokom kuvanja neprestano mešajte smesu, a postepeno dodajte ulje - po 1 dcl svakih 20 minuta. Važno je mešati konstantno kako ulje ne bi izbilo na površinu.

6. Proverite da li je ajvar gotov: pređite drvenom kašikom po dnu lonca. Trebalo bi da se stvori put od kašike, odnosno da možete videti dno šerpe.

7. Dok se ajvar kuva, pripremite tegle. Zagrejte čiste tegle u rerni na 50 stepeni, a zatim u njih sipajte ajvar dok je još topao.

8. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem. Tegle stavite u kutiju i prekrijte stolnjakom ili starim ćebetom kako bi se postepeno ohladile.

9. Ostavite tegle prekrivene da se hlade 24 sata, a potom ih smestite na hladno i tamno mesto kako bi se ajvar sačuvao i očuvao svoj ukus tokom dužeg vremenskog perioda.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike