Recept dana: Pinđur, nepravedno zapostavljen rođak ajvara, na način kako se sprema već decenijama

15.09.2023

07:58

0

Autor: K. O.

Priprema je jednostavnija i znatno kraća jer se za pinđur paprike ne melju

Recept dana: Pinđur, nepravedno zapostavljen rođak ajvara, na način kako se sprema već decenijama
Copyright Printscreen/YouTube

Sezona je pravljenja zimnice. Pored ajvara koji je obavezan na jesenjoj i zimskoj trpezi, tu je i pinđur, mnogima čak i omiljena zimnica.

Postoje različite varijacije i u pripremi pinđura, ipak, mi ćemo se i ovog puta držati starinskog recepta.

Ako ste se pitali koja je razlika između ajvara i pinđura, pa ima ih nekoliko. Za početak, pinđur se kraće priprema jer paprike ne moraju da se melju. Zapravo, u pinđuru i ostaju komadići povrća i to je osnovna razlika između ove dve vrste zimnice.

Takođe, tu su i male razlike u načinu spremanja i sastojcima. Svakako nam se čini da je nepravedno zapostavljen u odnosu na ajvar jer mu je ukus fenomenalan. 

Ovo je osnovni recept za pinđur koji se u Srbiji kuva unazad decenijama. Možete ga koristiti kao namaz ili kao prilog nekom drugom jelu.

Vreme pripreme:

  • 3 sata

Sastojci:

  • 2 kg crvenih paprika
  • 1 kg zrelog paradajza
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2-3 sveže ljute papričice (opciono, prema ukusu)
  • so, šećer
  • sirće (belo ili jabukovo)
  • ulje (maslinovo ili suncokretovo)

Priprema:

Najpre operite paprike, očistite, presecite na pola i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20-30 minuta.

Povremeno ih okrećite. Nakon pečenja, izvadite paprike, umotajte ih u kesu, kada se ohladite oljuštite ih.

Paradajz prelijte vrelom vodom da bi se lakše ogulio. Kada se ohladi, oljuštite ga i iseckajte na sitne komade.

Crni i beli luk sitno iseckajte. Ukoliko volite ljuto i želite da malo zaljutite pinđur, sitno iseckajte sveže ljute papričice.

U velikom loncu, zagrejte malo ulja i propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte iseckan paradajz i kuvajte ga dok se ne zgusne i postane sličan umaku.

Profimedia
 

Dodajte pečene paprike u lonac sa paradajzom. Dodajte prstohvat soli, šećera i sirćeta po ukusu. Kuvajte smesu na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok se svi sastojci lepo ne sjedine i pinđur ne dobije željenu gustinu. To otprilike traje od sat i po do dva.

Kada je smesa skuvana, skinite sa vatre, pa kada se malo prohladi, izmiksajte ga. Zatim ga sipajte u sterilisane tegle.

Kako je u pitanju recept bez konzervansa, namaz je potrebno čuvati u frižideru.

A od ove količine dobićete oko dve i po tegle pinđura.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike