Nekoliko razloga zbog kojih svakoga dana treba da jedete orahe

05.12.2020

08:19 >> 08:06

0

Autor: Z. A.

To je ipak voćka čudnovata

Nekoliko razloga zbog kojih svakoga dana treba da jedete orahe
Copyright Pixabay

Ako niste znali, orasi imaju dva puta veći nivo antioksidanata polifenola nego bilo koje drugo koštunjavo voće. I slovi za superhranu. Nažalost, ljudi nemaju naviku da ih jedu svakoga dana.

Orasi jesu odličan sastojak za kolače, ali idealan su međuobrok i dodatak salatama, kašama, kuvanom povrću ili humusu. Osim što su ukusni, prepuni su hranjivih sastojaka, zbog čega je zdravo da ih uvrstite u svoj jelovnik češće. Neki naučnici su otkrili da je odlično pojesti sedam oraha dnevno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Da li je zdravo započeti dan jednom rakijicom na prazan stomak?

Sedam oraha sadrži 18 grama zdravih masti, četiri grama proteina, dva grama vlakana, skoro 50 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana, kao i manje količine magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i vitamina B.

Ovo voće je tako bogato antioksidantima da pomaže organizmu da se bori protiv protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju mnoge bolesti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji.

Naime, to istraživanje je otkrilo da samo sedam oraha dnevno dovoljno da spreči razvoj srčanih bolesti. Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na listi tri najzdravije namirnice koje bi trebalo da unosimo.

Osim što je bogat antioksidansima, orasi su takođe bogati zdravim vlakanima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga, nije iznenađujuće da su istraživanja pokazala da redovno konzumiranje oraha može smanji i šanse za razvoj dijabetesa tip 2.

Istraživanja su pokazala da orasi poboljšavaju zdravlje probave i srca.

Šestonedeljna studija Univerziteta Pen, sprovedena među gojaznim odraslim osobama, pokazala je da im je, usled konzumiranja oraha, smanjen krvni pritisak i holesterol.

Orasi doprinose i zdravlju mozga. Istraživanje objavljeno 2020. u „The American Journal of Clinical Nutrition“, sprovedeno među 600 starijih odraslih osoba, došlo je do zaključka da im je jedenje oraha usporilo kognitivni pad.

Pixabay

Najveće kliničko ispitivanje koje je analiziralo učinak konzumiranja orašastih plodova na polnu funkciju zdravih muškaraca objavljeno je u časopisu „Nutrients“ 2019. Istraživači su otkrili da je tokom 14 nedelja kod muškaraca koji su jeli oko dve porcije mešavine orašastih plodova dnevno došlo do značajnog povećanja orgazmičke funkcije i seksualne želje. Mešavina se sastojala od 50 odsto oraha, 25 odsto badema i 25 odsto lešnika.

ČITAJTE I: Zlatno mleko zlata vredno: Napravite eliksir zdravlja s kurkumom

Osim svih navedenih prednosti, jedenje oraha može vam regulisati apetit. Ako konzumirate orahe, nećete dobiti na težini već čak možete da smršate jer će vam oni pomoći da se osećate sito na duži vremenski period.

Nutricionisti ističu da je najbolji način da jedete sirove, odnosno neprerađene orahe jer pečenje smanjuje njihovu nutritivnu vrednost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike