Tito je obožavao zagorske štrukle, pa ih je zbog njega zavolela cela Jugoslavija: Mogu biti slane i slatke, a ovako se prave

31.08.2023

13:45

1

Autor: K. O.

Poznat kao gurman, teško je odolevao dobroj hrani

Tito je obožavao zagorske štrukle, pa ih je zbog njega zavolela cela Jugoslavija: Mogu biti slane i slatke, a ovako se prave
Zagorske štrukle - Copyright Printscreen/YouTube

Opšte je poznato da je pokojni doživotni predsednik nekadašnje SFR Jugoslavije bio veliki gurman. Josip Broz Tito voleo je dobro da pojede, kako slano, tako i slatko. 

Jedno od njegovih omiljenih jela bile su zagorske štrukle, a ako pitate Zagorce, ubedljivo najbolja slana i slatka poslastica su upravo one jer dolaze u obe varijante. A kako je i on rođen u Zagorju, onda nije ni čudna ljubav prema štruklama.

A kako bismo vam ukratko opisali ovo jelo, pa kao najsočniju pitu sa sirom koju možete da zamislite. 

U Srbiji se danas štrukle skoro i ne prave, mada se prave razne vrste pita od vučenog testa. 

Kako smo čuli i dalje postoje na meniju jednog starog restorana u Beogradu i to baš onakve kakve je Tito svojevremeno jeo.

A ovako se prave zagorske štrukle.

Sastojci:

Testo:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 0,5 dcl ulja
  • 3 dcl vode
  • so

Nadev:

  • 75 dkg svežeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • so

Preliv:

  • 1/2 l pavlake za kuvanje

Priprema:

Zamesite testo od navedenih sastojaka da dobijete žilavo, vodeno vučeno testo. Podelite ga na pola, te kugle testa premažite uljem i ostavite da odstoje nekih 30 minuta.

Na veliki stolnjak pospite malo brašna i na njemu razvucite testo.

Pomešajte sir, jaja i so, pa ovaj nadev nanesite na donji deo razvučenog testa. Potim testo urolajte, kao u štrudlu, počevši od sira prema kraju testa.

Printscreen/YouTube
 

Potom testo podelite na komade žaljene veličine režući ih ivicom tankog tanjira, kako se nekad i seklo, a možete i nekim prigodnim kuhinjskim alatom.

U lonac stavite vodu, so i kašiku ulja. Kada voda provri, u nju stavite izrezane štrukle. Nakon što voda ponovno provri kuvajte ih oko 3 minuta.

Kuvane štrukle izvadite u namašćenu vatrostalnu posudu i zalijte pavlakom za kuvanje.

Pecite ih dok im se kora ne postane zlatna.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike