ChatGPT intervjuisao Tita! Evo kakav je odgovor dao Broz na pitanje da li je Jugoslavija mogla da se sačuva?

10.07.2023

16:00

0

Istražujući primenu ChatGPT-a zadali smo joj zadatak da uradi intervju sa bivšim doživotnim predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom

ChatGPT intervjuisao Tita! Evo kakav je odgovor dao Broz na pitanje da li je Jugoslavija mogla da se sačuva?
Copyright Profimedia

Veštačka inteligencija ima potencijal da učini novinarstvo boljim nego što je dosad bilo ili jednostavno zameni novinare, nedavno je saopštilo u internom pismu radnicima rukovodstvo jedne od najvećih medijskih kompanija Evropa.

Činjenice govore da če AI alati poput popularnog ChatGPT-a dovesti do revolucije u medijima i uskoro će biti bolji u agregaciji informacija od novinara. 

ChatGPT može da generiše vrlo sofisticirane tekstove iz jednostavnih korisničkih upita, stvarajući bilo šta, od eseja i molbi za posao do pesama i fikcije. ChatGPT je širokojezični model, obučen učitavanjem milijardi reči s celog veba u sistem. Zatim se oslanja na sav taj materijal kako bi predvideo reči i rečenice u određenim sekvencama.

Istražujući primenu ChatGPT-a zadali smo joj zadatak da uradi intervju sa bivšim doživotnim predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom. 

Na naš upit, dobili smo sledeći odgovor: - Mogu simulirati fiktivni intervju na osnovu informacija koje imam o njemu. Imajte na umu da će moji odgovori biti zasnovani na javno dostupnim informacijama i opštem znanju o Josipu Brozu Titu.

Nakon toga, usledio je i simulirati intervju. 


 

ChatGPT INTERVJU SA TITOM

ChatGPT: Dobrodošli, predsedniče Tito. Zahvaljujem vam što ste pristali na ovaj intervju.

Tito: Hvala vam. Drago mi je biti ovde i odgovarati na vaša pitanja.

ChatGPT: Kao lider Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, uspeli ste da održavate stabilnost i nezavisnost zemlje tokom Hladnog rata. Kako ste postigli takav uspeh?

Tito: Ključni faktor je bila politika nesvrstavanja koju smo usvojili. Jugoslavija je bila nezavisna i nije bila deo blokovske podeljenosti između SAD i SSSR. Naša politika nam je omogućila da razvijamo saradnju i odnose s različitim zemljama širom sveta. Takođe smo imali unutrašnji politički sistem zasnovan na federaciji, koji je omogućavao autonomiju i prava svih republika i naroda u Jugoslaviji.

ChatGPT: Vaša zemlja je bila poznata po politici samoupravljanja. Možete li nam reći nešto više o tom konceptu i kako je uticao na društvo?

Tito: Koncept samoupravljanja je bio centralni deo našeg socijalističkog sistema. Bio je zasnovan na ideji da radnici i građani imaju direktnu participaciju u upravljanju fabrikama, institucijama i lokalnim zajednicama. Ovo je podrazumevalo radnička samoupravljanja, gde su radnici imali pravo da donose odluke o proizvodnji, raspodeli profita i planiranju. Ovaj model je imao svoje prednosti, ali i izazove u praksi.

ChatGPT: Kako biste opisali svoju viziju Jugoslavije i kakav uticaj želite da ostavite na svoju zemlju?

Tito: Moja vizija Jugoslavije je bila ona socijalistička federacija koja će promovisati jedinstvo, bratstvo i ravnopravnost među svim narodima koji čine zemlju. Želeo sam da Jugoslavija bude nezavisna, slobodna od spoljnih uticaja i da obezbedi dostojanstven život za sve građane. Moja namera je bila da stvorim društvo u kojem će se poštovati ljudska prava, socijalna pravda i ekonomska jednakost.

ChatGPT: Da li je Jugoslavija mogla da se sačuva?

Tito: Jugoslavija je bila suočena sa mnogim unutrašnjim i spoljnim izazovima tokom svog postojanja. Postojali su etnički, politički i ekonomski tenzije među različitim republikama i narodima. Bez sumnje, očuvanje Jugoslavije bio je složen i težak zadatak. Iako je moj cilj bio očuvanje jedinstva zemlje, tokom vremena se pokazalo da su etničke i političke tenzije bile prejake, što je dovelo do raspada Jugoslavije u devedesetim godinama. Dakle, iako smo uložili napore u očuvanje Jugoslavije, bilo je mnogo faktora koji su uticali na njen konačan raspad.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

 

ChatGPT: Kako biste ocenili nasleđe koje ste ostavili i kakvu poruku želite da prenesete budućim generacijama?

Tito: Smatram da je moje nasleđe kompleksno i otvoreno za različita tumačenja. Jugoslavija je bila suočena s mnogim izazovima nakon mog odlaska, ali smatram da su postignuti određeni uspesi u oblasti industrije, obrazovanja i međunarodnih odnosa. Moj cilj je bio da ljudi žive u miru i prosperitetu. Poruka koju želim da prenesem budućim generacijama je da cene mir, solidarnost i međusobno poštovanje. Takođe, da se bore za slobodu, pravdu i jednake mogućnosti za sve.

ChatGPT: Zahvaljujemo vam na ovom intervjuu, predsedniče Tito.

ChatGPT:  Da li mislite da biste zbog Golog otoka i sličnih represivnih metoda, tokom vaše vladavine, danas bili pod istragom Međunarodnog suda u Hagu?

Tito: Razumem da je postojao kontroverzni aspekt mog vladanja koji je uključivao određene represivne metode i postojanje Golog otoka. Međutim, važno je uzeti u obzir kontekst vremena i izazove s kojima se Jugoslavija suočavala. Bila je to turbulentna epoha, kako unutar zemlje tako i u međunarodnom okruženju.

Što se tiče mog eventualnog suočavanja sa sudskim postupkom pred Međunarodnim sudom u Hagu, nemoguće je tačno predvideti ishod. Odluke o takvim postupcima donose se na osnovu konkretnih dokaza, svedočenja i pravnih procedura. Važno je naglasiti da su međunarodni standardi pravde i ljudskih prava evoluirali tokom godina, a postupci i postupanja iz prošlosti se tumače u skladu s tim.

Profimedia
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike