Čuveni jugoslovenski kuvar otkriva jedinu namirnicu koju Tito nije hteo da proba

17.01.2022

17:00

0

Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera

Čuveni jugoslovenski kuvar otkriva jedinu namirnicu koju Tito nije hteo da proba
Profimedia

Josip Broz Tito je važio za velikog hedonistu. Iako se opuštao uz viski Chivas royal solute star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kada je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oželi u knjizi "Titovi poslednji dani" jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on bi birao šta mu se u tom trenutku jelo.

Odbijao je samo jednu namirnicu.

 - Doneli smo puževe, a on je rekao: "ne, ja baš ne bih jeo puževe", otkrio je slavni šef kuhinje  koji je sa suprugom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Profimedia
 

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.


Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5000 godina, a njegove blagodeti su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.
Profimedia
 

Zahvaljujući radu za predsednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Prilikom poseta britanske kraljice Elizabete II. Brionima, bila joj je poslužena sarma od jagnjetine u vinovoj lozi, dok je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno voleo Oželijevu paštetu od pastrmke.

Profimedia
 

Slavna filmska diva Elizabet Tejlor je volela da jede biftek, a njen suprug Ričard Barton najviše je uživao u mesu na žaru.

Profimedia
 

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Oželi je bio glavni kuvar ljubljanskog hotela "Lev" i izbora za Mis sveta. Kao član Francuske kulinarske akademije radio je kao konsultant na mnogim svetskim projektima i učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama kuvajući za siromašne na svim kontinentima.

Bonus video:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi