Recept dana: Rigojanči, kolač koji je nastao iz romantične ljubavi
U nega se prosto morate zaljubiti
Ova čuvena mađarska čokoladna poslastica nazvana je po romskom violinisti Rigu Jančiju. A kada bi poslastice mogle da govore, ovaj kolač bi sigurno održao veče poezije uz zvuke violine. Rigojanči je pravi dokazda se snažna ljubav zaista može pretočiti u slatko od kog titra srce. Zato se u ovaj kolač, hteli ne hteli, morate zaljubiti. Ako ne zbog finog čokoladnog ukusa, onda bar zbog priče koja ga prati.
A to je priča o slavnom romskom violinisti Rigu Jančiju, koji je svojim virtuoznim muziciranjem i harizmom uspeo da zavede najljepšu ženu s kraja 19. i početom 20. veka Klaru Vard, koja je navodno bila toliko lepa da je tada nemački car Vilhelm II zabranio objavu njenih fotografija jer je njenu lepotu smatrao uznemirujućom. I ništa tu ne bi bilo sporno, da lepa Klara u vreme kada je upoznala Riga i u njega se zaljubila nije bila udata, i to za belgijskog princa. Preljubnička veza eskalirala je u medijama, dogodio se skandal pa se Klara razvela od princa i u tajnosti udala za Riga. Dakle, Rigo i Klara bili su prvi slavni par koji je punio stupce žute štampe tog vremena dogodovštinama iz privatnog života.
I tada se pojavio rigojanči! Slavni kolač koji je Rigo poklonio svojoj ljubavnici Klari uz reči: „Probaj, smeđ je poput moje kože, sladak poput tvog srca“. A kao što je sporno da je Rigo rekao baš to, sporno je i to kako je kolač nastao. Neki kažu da ga je napravio on sam, drugi da ga je po Rigovoj želji napravio jedan poslastičar u Parizu za Klaru.
Neosporno je to da je rigojanči fantastičan čokoladni kolač!
Kolač ima nekoliko različitih verzija. U osnovi je to čokoladni biskvit sa čokoladnim kremom. Popularan je i u Mađarskoj, a tamo ga možete naći u nešto tamnijoj varijanti. Sve zavisi od načina pripreme krema i o količini čokolade.
možete i ovo da pripremite
Sastojci:
Za koru
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kašika kakaoa
Za fil
- 150 g čokolade za mešenje
- 700 ml slatke pavlake
- malo ruma
- malo vanile
Za glazuru
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 g maslaca
Priprema
1. Umutite jaja penasto, polako dodajte šećer, pa mutiti da se on rastopi i sjedini s jajima. Dodajte brašno pomešano sa kakaom i nežno sjedinite s jajima varjačom ili špatulom. Smesu sipajte u pleh od rerne obložen pek-papirom i pecite 20 minuta na 200 stepeni.
2. Ispečenu koru podelite na dva dela, pa jedan deo odmah prelijte glazurom od čokolade i putera (rastopite ih zajedno na ringli) i stavite ga na kratko u zamrzivač da se glazura stegne.
3. Zagrejte slatku pavlaku do vrenja, sklonite je s vatre, pa dodajte čokaladu za kuvanje i mešajte dok se čokolada ne otopi. Dodajte rum i vanilu, te stavite smesu da se potpuno ohladi i onda je umutite mikserom.
4. Na tacnu stavite koru, nanesite fil i špatulom formirajte pravougaoni oblik koji prati koru. Izvadite koru sa čokoladnom glazurom iz zamrzivača i oštrim nožem je isecite na kocke (nož umakati u sud sa vrelom vodom), pa dobijene kvadrate složite preko fila. Taj postupak je dobar kako biste kolač mogli fino da isečete jer fil bude obično jako visok a mekaniji je od kore. Ukoliko su kore deblje, onda možete da stavite glaturu preko cele kore.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari