Recept dana: Dinastija torta - glamurozna, kremasta, preukusna, nekad popularna kao serija, danas zapostavljena

05.05.2023

07:56

1

Autor: Z. A.

Jedna baš dobra torta

Recept dana: Dinastija torta - glamurozna, kremasta, preukusna, nekad popularna kao serija, danas zapostavljena
Copyright Printscreen: YouTube/ Arijeva kuhinja

Dinastija torta s pravom nosi epitet kraljice torti, budući da je bogata, luksuzna, puna oraha i čokoladnog krema.


Nastala je osamdesetih godina prošlog veka, kada su desertima davana slikovita i zagonetna imena.
Da li je tad popularna i čuvena TV sapunica ili neka druga dinastija bila inspiracija, pitanje je, ali torta je opstala generacijama i bez potrebe da joj se utvrdi poreklo.

U to vreme krasila je trpezu za praznike, baš kao grilijaš torta.

Vreme pripreme:

  • oko 70 minuta

Sastojci:

Za koru

  • 10 belanaca srednje veličine
  • 250 g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g seckanih oraha
  • 100 g suvog grožđa

Za fil

  • 10 žumanaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g otopljene čokolade
  • 250 g putera
  • 500 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kašika gustina
  • 1 kesica pudinga od vanile (od 40 g)
  • 1 kesica šlaga od vanile

Za dekoraciju

  • 250 ml slatke pavlake
  • malo seckanih oraha i čokolade, po želji

Priprema

1. Belanca i limunov sok dobro umutite i postepeno dodajite šećer. Suvo grožđe potopite u vodu i malo ruma, pa ocedite i sitno iseckajte. Dodajte im brašno i prašak za pecivo, pa promešajte.


2. U orahe dodajte suvo grožđe sa brašnom i promešajte. U tu smesu ubacite i malo šnea, sjedinite, pa dodajte i ostatak šnea i laganim pokretima sve sjedinite. Smesu sipajte u pleh dimenzija 42 × 34 cm, koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 160 stepeni 15-20 minuta.

3. Ohladite, pa po dužini isecite na tri jednaka dela, ostavite papir na koricama jer će vam posle poslužiti da ih lakše prinesete na tacnu dok budete slagali kolač.

4. U mleko sipajte 50 g šećera, zatim u posudi pomešajte puding i gustin, pa sipajte dve kutlače mleka i lepo promešajte. Ostalo mleko sa šećerom stavite da proključa. U ključalo mlijeko dodajte razmućeni puding i na srednje jakoj vatri kuvajte dok se puding ne zgusne. Ohladite ga.

5. Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa ih skuvajte na pari, nakon 3-4 minuta kuvanja na tihoj vatri, uzmite mikser i nastavite da mutite dok ne posvetle. Ohladite ih.

6. U ohlađena žumanca dodajte puding i mikserom kratko sjedinite. Puter, omekšan na sobnoj temperaturi kratko mutite, pa mu dodajte dve trećine fila, sjedinite, pa dodajte i otopljenu čokoladu, sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena. U preostalu trećinu fila dodajte šlag (prah iz kesice) i mutite dok se malo ne zgusne. I tu smesu stavite u frižider na sat vremena.

7. Kada se ohladi kratko umutite čokoladni fil i slažite tortu. Na tacnu stavite jednu koru, premažite sa malo žutog fila, zatim debeli sloj čokoladnog fila, pa ide kora i ponavljate postupak dok ne potrošite sastojke. Na kraju je celu je premažite čokoladnim filom. Tortu stavite u frižider na pola sata, pa je ukrasite umućenim šlagom.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike