Deluje lako, al' ne zna svako: Jelo je ukusnije kad se zaprži, a kako se pravi i koliko se kuva najbolja zaprška

10.04.2023

14:02

0

Autor: K. O.

Takođe, svako jelo traži različitu zapršku

Deluje lako, al' ne zna svako: Jelo je ukusnije kad se zaprži, a kako se pravi i koliko se kuva najbolja zaprška
Žena soli jelo - Copyright Freepik

Šta god radili i koliko se trudili jelo vam ne ispadne kao kod vaše bake. Možda je tajna u zapršci jer je svako jelo ukusnje kada se završi dobrom zaprškom. Ipak, tome nisu svi vični, a samo retki kuvari znaju kako se ona ispravno priprema. 

Postoje jasne smernice za pripremu i saveti gde nikako ne smete pogrešiti.

Takođe, različita jela zahtevaju potpuno drugačiji pristup.

Za početak je važno da znate da se zaprška pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće.

Freepik
 

Za bele čorbe ili sosove koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje.

Sve to dodaje se na samom kraju, a posle toga potrebno je da se jelo blago začini i još malo ukrčka.

Kako se priprema zaprška?

U šerpi zagrejati određenu količinu masnoće (ulje, puter ili margarin) i dodajte odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Ako pripremate belu zapršku, onda brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala svetla.

Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudvice. Tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine.

Pexel
 

Ukoliko upotrebljavate vrelu tečnost, onda morate brže mešati.

Važno je i vreme kuvanja zaprške, pa tako je treba kuvati najmanje 20 minuta. Za krem čorbe i sosove čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Količina zaprške u zavisnosti od vrste jela:

U bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 g masnoće i 50 g brašna.

U čorbe od povrća ili mesa – 40 g masnoće i 40 g brašna.
U ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 g masnoće i 30 g brašna.
U svetli sos na 5 dl tečnosti – 40 g masnoće i 40 g brašna.
U običan sos – 30 g masnoće i 30 g brašna.
Za pasulj i ostala čorbasta jela od povrća – 40 g masnoće i 40 g brašna, uz dodatak mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lepa boja, piše Radio Sarajevo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike