Kako se pravi popara – sa vodom ili mlekom? Ko ima pravi recept za najjeftinije starinsko jelo od bajatog hleba – Ere ili Šumadinci?

29.03.2023

14:58

2

Autor: Z. A.

Da li i vas popara istog trena vraća u detinjstvo, u prošlost, kao neki vremeplov

Kako se pravi popara – sa vodom ili mlekom? Ko ima pravi recept za najjeftinije starinsko jelo od bajatog hleba – Ere ili Šumadinci?
Popara - Copyright Profimedia

Popara je fantastičan način da se iskorsiti bajat hleb, a od vašeg gastronomskog afiniteta zavisi kako ćete je pripremiti.

Ukoliko ste čuli za glagol popariti, on u bukvalnom prevodu znači izložiti nešto pari, a u kulinarskom rečniku starih domaćica znači zaliti nešto vrelom, kipućom vodom ili mlekom.
Bajat hleb i vrela voda - to je popara u suštini. Sirotinjsko jelo. Način da se upotrebi nejestiv, suv, tvrd hleb star nekoliko dana.

Raniije se znalo – hrana se ne baca, hleb se ne baca – što zbog prilika, što iz poštovanja prema namirnici koja je generacije održala u životu.
Danas bi ta filozofija mogla da se uporedi sa sve popularnijom zero waste tendencijom iliti nula otpada od hrane. Naravoučenije – naše babe su bile prozorljive i išle ispred svog vremena.

Za ovo sirotinjsko jelo u svakom kraju postoji specijalan način, pa npr. dok se u Užicu jede sa kajmakom i mlekom, u Šumadiji se pravi sa vodom i sirom.

Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porekla najstarijeg jela, ali na kraju to i nije toliko bitno. Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa – kao Užičani ili Šumadinci. 

Profimedia
 

Šumadijska popara s vodom i sirom

Sastojci:

  • 2-3 kriške bajatog hleba
  • 1 kašičica maslaca
  • oko 100 ml vode
  • sir

Kako se priprema:

Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugreje, te joj dodajte maslac. Pre nego što počne da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hleba koji ste isecpkali na komade.
Pospite izmrvljenim sirom i promešajte. Poklopite i ostavite nekoliko minuta da se popari i jelo je spremno.

YouTube/Printscreen
 

Užička popara s mlekom i kajmakom

Sastojci:

  • 400 g bajatog hleba
  • 400 ml vode
  • 400 ml mleka
  • 150 g kajmaka
  • 250 g starog sira

Kako se priprema:

Pomešajte vodu i mleko i ostavite da proključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte hleb koji ste iseckali ili  iscepkali. Promešajte dobro, pa dodajte pola količine kajmaka i sav sir koji ste izdrobili. Vratite na šporet i kuvajte još pet minuta, pa sklonite. Sipajte u tanjir i dodajte kašiku kajmaka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike