Tajna iskusnih domaćica: Pre nego što suvo meso stavite u pasulj, uradite jednu stvar da bi bilo mekano i ukusno

21.03.2023

14:25

0

Autor: Z. A.

Dimljeno meso svakom jelu daje onaj poseban šmek, ali mora da bude zdravo i čisto, a za to postoji jedan trik

Tajna iskusnih domaćica: Pre nego što suvo meso stavite u pasulj, uradite jednu stvar da bi bilo mekano i ukusno
Copyright Profimedia

Neko voli vojnički pasulj, neko prebranac ili klot posni pasulj, a neko voli pasulj sa svim suvim mesom koje može da nađe u mesari.

A ukoliko spremanje pasulja ne može da prođe bez suvog mesa, uz jedan jednostavan trik biće savršeno mekano, toliko da će samo skliznuti sa kostiju, a pritom nećete morati da razmišljate o dimu kojeg se nagutalo.

Jedno od naših čuvenih jela jeste pasulj sa dimljenim mesom - a specijalitet je kada se u njega stavi suva butkica, suva rebarca, suva kolenica, suva slaninica - iliti celo sušeno prasence.

Profimedia
 

A da bi to meso bilo mekano, ukusno i pre svega zdravo, treba uraditi jednu stvar.

Meso koje stavljate u pasulj treba oprati ili prokuvati u posebnoj šerpi kako bi se sprale sve nečistoće ili garež od dimljenja. Takođe, na ovaj način meso će biti mekano i samo će spadati sa kostiju.

A evo i recepta za pasulj sa suvim mesom:

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g masti ili ulja
  • so
  • biber
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 list lovora
  • 1 suva paprika
  • peršunov list
  • 300 g suvih rebara
  • 300 g butkice
  • 300 kolencice
  • 100 g suve slaninice

 

Profimedia
 

Priprema

Pasulj potopiti uveče u hladnu vodu, mora da bude dovoljna količina da pasulj pri bubrenju ne upije svu vode i da ne ostane suv.

Ujutru ocedite vodu, pasulj staviti u veći lonac, nalijte hladnom vodom da ogrezne i kuvajte 10-15 minuta, pa ocedite vodu, nalijte vrelom vodom, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

Sve suvo meso potopite u vrelu vodu, pa stavite da se prokuva, a onda ga dodajte u lonac.
Kada je pasulj napola kuvan,Dodajte celu glavicu crnog luka, sušenu papriku, šargarepu, lovor i biber.

Zagrejte masnoću, dodajte brašno i pržite da blago porumeni, kada brašno porumeni, isključite ringlu, pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešajte.

Pasulj sa zaprškom prokuvati 10 minuta, isključite ringlu, izvadite meso, skinite ga sa kostiju pa ga vratite u lonac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike