Oporavlja organe za varenje, a zovu ga i eliksir dugovečnosti: Kako da napravite domaći kefir od samo dva sastojka

16.01.2023

13:43

0

Autor: K. O.

Obradujte svoj organizam posle praznika i teške hrane

Oporavlja organe za varenje, a zovu ga i eliksir dugovečnosti: Kako da napravite domaći kefir od samo dva sastojka
Copyright Profimedia

Kefir je najzdravija namirnica dobijena od mleka. Ovaj gust napitak koji se dobija fermentisanjem mleka podseća na naš jogurt zbog gustine, ali je kiselijeg ukusa.

Poreklo vodi sa Kavkaza, a neki kažu da je star barem 5.000 godina, dok postoje i oni koji tvrde da se pije i do 10.000 godina unazad. Zahvaljujući njemu Kavkasci su uvek bili dugovečni i zdravi, a keifrna zrnca su zbog toga dugo ljubomorno čuvali samo za sebe.

Legenda kaže da su zrnca dobili direktno od Boga, a da je za njihovo širenje u druge krajeve sveta zaslužna Ruskinja Irina Sakharovna koja je zavela kavkaskog princa.

A kada se odaljimo od legendi, nauka kaže da kefir pomaže našem imunom sistemu, poboljšava rad jetre, sprečava mnoge crevne bolesti i stvaranje kamena u žuči. Takođe, dobar je kao pritivupalno sredstvo, smanjuje nivo lošeg holesterola, deluje kao jako antialergijsko sredstvo. A često ga dobro podnose i oni koji ne podnose laktozu.

Profimedia
 

Ima izuzetno povoljan uticaj na organizam, posebno na organe za varenje, jer uništava loše, a podstiče razvoj dobrih bakerija u crevima. 

A što je najzanimljivije, recept za ovaj eliksir zdravlja veoma je jednostavan, jer se napitak pravi od samo dva sastojka - mleka i kefirnih zrnaca, koja možete kupiti u prodavnici zdrave hrane, a potom ih koristiti mnogo puta.

Profimedia
 

Sastojci:

  • 1 puna kašika kefirnih zrnaca
  • 600 ml mleka

Priprema:

U teglu sipajte mleko sobne temperature, dodajte kefirna zrnca i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi.

Sutradan samo procedite kefir, mešajući kroz plastičnu cediljku plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete.

Kefir je odmah spreman za upotrebu. A gljive perite vodom, najbolje svaki treći dan.

Stavite ih opet u čistu teglu s mlekom, pokrijte gazom, pa ostavite da prenoće. I ponovo ćete imati svež kefir.

S obzirom na to da se gljive razmnožavaju, deo možete pokloniti nekome ili baciti.

Napomena:

U pripremi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne jer nije preporučljivo metal dovoditi u vezu sa gljivama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike