Skandal zbog Da Vinčijevog „Vitruvijevog čoveka“: Ko će plaćati 1.500 evra dnevno puna četiri meseca?

02.04.2023

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo nije jedini primer pozivanja neke italijanske institucije na Zakon o kulturnoj baštini

Skandal zbog Da Vinčijevog „Vitruvijevog čoveka“: Ko će plaćati 1.500 evra dnevno puna četiri meseca?
Vitruvijev čovek - Copyright Profimedia

Italijanski sud sprečio je čuvenu nemačku kompaniju igračaka Ravensburger da proizvodi pazle sa legendarnim crtežom "Vitruvijev čovek" Leonarda da Vinčija.

Kako piše Artnet News, kompaniju Ravensburger tužila je Gallerie dell‘Accademia u Veneciji, u kojoj se nalazi original Leonardovog dela. Muzej je tvrdio da mu je prozvođač pazli dužan novčanu naknadu, iako je reč o 500 godina starom umetničkom delu koje je javno vlasništvo.

Profimedia
 

Ipak, prema italijanskom Kodeksu o kulturnoj baštini, javne institucije u zemlji imaju mogućnost da zatraže koncesijske naknade, pa čak i sasvim zabrane komercijalnu reprodukciju važnih umetničkih dela, bez obzira na njihov status autorskih prava.

1.500 evra za svaki dan proizvodnje

Prošle jeseni, sud u Veneciji je stao na stranu Gallerie dell‘Accademia, presudivši da Ravensburger mora da prestane da proizvodi slagalice i sve ostale delove svog asortimana sa "Vitruvijevim čovekom". Sud je odbacio argument kompanije da se Kodeks o kulturnoj baštini primenjuje samo u Italiji i sada je naredio kompaniji igračaka da Galleriji dell‘Accademia plati naknadu od 1.500 evra za svaki dan proizvodnje slagalice, od 17. novembra 2022. godine, navodi Jutarnji list.

Slagalica "Vitruvijev čovek“ od 1000 delova ukonjena je sa veb stranice Ravensburgera, iako je i dalje dostupna za kupovinu preko distributera trećih strana. Predstavnici kompanije nisu odmah odgovorili na upit o statusu proizvoda i da li planiraju da se žale na odluku suda.

Profimedia
 

Njihova slagalica reklamira se i prodaje u Italiji od 2009. godine, ali spor između kompanije i galerije je počeo deceniju kasnije, kada je muzej tražio zabranu, pa odustao, a zatim zahtevao da mu se isplati 10 posto svih prihoda od prodaje pazli. Proizvođač je to odbio, navodi La Repubblica.

Nije prvi put

- Od 2019., čim sam imenovan, pokrenuo sam projekat usmeren na povrat nedopuštene komercijalne upotrebe proizvoda izvedenih iz slike Leonardovog remek-dela - izjavio je direktor Gallerie dell‘Accademia, Giulio Manieri Elia za medije.

Profimedia
 

Ovo nije jedini primer pozivanja neke italijanske institucije na Zakon o kulturnoj baštini. Prošlog oktobra galerija Ufici u Firenci tužila je francusku modnu marku Žan-Pol Gotje zbog prisvajanja Botičelijevog "Rađanja Venere" na raznim komadima odeće, dok je 2021. godine isti muzej zapretio pravnim postupkom protiv PornHub-a zbog korišćenja umetničkih dela Sezana, Ticijana i drugih umetnika za interaktivnu aplikaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike