Stajala je prekrivena prašinom iza vrata dnevne sobe: Kako je pronađena slika vredna skoro milion evra

31.03.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Porodica vlasnika, koja je želela da ostane anonimna, poseduje ovo delo još od 1900. godine

Stajala je prekrivena prašinom iza vrata dnevne sobe: Kako je pronađena slika vredna skoro milion evra
Slika "Kancelarija poreznika" - Copyright Profimedia

Slika Pitera Brojgela Mlađeg, jednog od najpoznatijih flamanskih umetnika iz 17. veka, prodata je na aukciji u Parizu za neverovatnih 780.000 evra.

Slika koju su njeni vlasnici smatrali kopijom i držali je iza vrata dnevne sobe u kući na severu Francuske, stručnjaci nazivaju "izuzetnom", a zbog dimenzija od 184x112 centimetara, važi za jedan od najvećih Brojgelovih radova.

Profimedia
 

Porodica vlasnika, koja je želela da ostane anonimna, poseduje sliku još od 1900. godine i oduvek su je zvali "Brojgelovom", ali su mislili da je kopija.

Retko je pronaći Brojgela kako visi u dnevnoj sobi

Međutim, kada su pozvali procenitelja Maloa de Lukasa iz aukcijske kuće "Daguerre Val de Loire" radi ostalih slika u njihovoj staroj kući, on je došao do iznenađujućeg otkrića. Slika je bila potpuno neupadljiva, jer je bila prekrivena prašinom i stajala iza vrata sobe.

- Stigao sam u malu dnevnu sobu koja nije bila dobro osvijetljena. Počeo sam da procenjujem i okretao se iza vrata, videle su se dve trećine ove slike. I tada sam je zapravo otkrio. Ovo je najveći trenutak moje karijere. Ali, naravno da sam bio oprezan jer je prilično retko pronaći Brojgela kako visi u dnevnoj sobi – izjavio je Lukas.

Profimedia
 

Pakleni Brojgel

Veruje se da je nastala između 1615. i 1617. godine i prikazuje gužvu u kancelariji seoskog advokata. Poznata je pod nazivom "Plaćanje godišnjih poreza", "Plaćanje desetine" i "Kancelarija poreznika".

Piter Brojgel Mlađi bio je najstariji sin poznatog oca Pitera Brojgela Starijeg, jednog od najvećih umetnika flamanske renesanse.

Stekao je slavu živopisnim prikazima života na selu, a poznat je i kao "pakleni Brojgel" zbog fantastičnih prikaza pakla i grotesknih scena.

Ovu sliku kupio je anonimni kupac iz Švajcarske, prenosi mreža ABC.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike