Poslednje Ticijanovo delo konačno u javnosti: Slika kojom je nagovestio kraj svog života (FOTO)

06.07.2022

15:55

0

Smena sreće i tuge u privatnom životu i bogatoj karijeri, koja je trajala sedam decenija, odražavale su se i na njegovu umetnost

Poslednje Ticijanovo delo konačno u javnosti: Slika kojom je nagovestio kraj svog života (FOTO)
TICIJAN 1 - Copyright Ticijan/Profimedia

U Rimu je otvorena izložba renesansnog majstora Ticijana Večelija, a Muzej lepih umetnosti iz Beča, vlasnik jednog od njegovih najznačajnijih dela, „Nimfa i pastir“, pozajmio ga je rimskoj Galeriji „Borgeze“ za izložbu koja će biti otvorena do septembra.

„Nimfa i pastir“, poslednje Ticijanovo delo koje je uradio godinu dana pre smrti, najbolje svedoči o suštini i poslednjoj stvaralačkoj fazi renesansnog genija. Izložba „Ticijanovo doba: Priroda, ljubav, umetnost“ definiše univerzalnu ideju koja je vodilja slikarevog stvaralaštva od početnog do poslednjeg poteza slikarskog kista.

Ticijan/Profimedia
 

- Delo „Nimfa i pastir“, nastalo je 1575. godine veoma značajno jer svedoči kako je i o čemu slikar razmišljao u poznim godinama. Naslikao je alegoriju života, ali i sve životne radosti, jer je u pozadini živopisna priroda nama poznatog Ticijana. Međutim, u toj pozadini se nazire i koza koja grize poslednju zelenu granu drveta koje je počelo da se suši - to je detalj kojim slikar nagoveštava kraj života - istakla je Marija Đovani Sarti, kustos izložbe.

"Nimfa i pastir", Ticijan/Profimedia
 

Na izložbi u Galeriji „Borgeze“ su još tri Ticijanove slike - „Venus i kupidon vezanih očiju“, „Sveta i grešna ljubav“  i „Tri godine jednog čoveka“ i predstavljaju refleksiju turbulentnog života glavnog slikara Mletačke Republike.

Smena sreće i tuge u privatnom životu i bogatoj karijeri, koja je trajala sedam decenija, odražavale su se i na njegovu umetnost. Melanholični pejzaž kao pozadina ljubavne scene pastira i nimfe odražava svu tugu osamdesetpetogodišnjeg umetnika na zalasku života.

- Ako uporedimo ljubavni par na slici „Tri godine jednog čoveka“ i par sa slike „Nimfa i pastir“, slika sa istom temom - dijalog ljubavi i prirode, možemo da primetimo životnu fazu kroz koju je umetnik prolazio. Mladi Ticijan je bio zanesen mitom, dok je Ticijan u poznim godinama bio mnogo realniji i u slikanju preovlađuju tamniji tonovi i sfumato - istakla je Frančeska Kapeleti, direktorka Galerije „Borgeze“.

"Nimfa i pastir", Ticijan/Profimedia
 

Ticijan se smatra jednim od najvećih slikara takozvane venecijanske škole. Bio je učenik Đovanija Belinija, radio zajedno sa čuvenim Đorđoneom, a nakon njihove smrti postao je neprikosnoveni slikar „venecijanske škole“.

Šezdeset godina uživao je status državnog slikara Mletačke Republike, a za to vreme nastajala su dela sa najrazličitijim motivima, od portreta dvorana, religioznih scena, do pejzaža.

Izložba u Rimu „Ticijanovo doba: Priroda, ljubav i umetnost“ otvorena je do 18. septembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike