Otkriven tajni sastojak koji su na slikama koristili Da Vinči i Botičeli: Svi ga imamo u svom domu! (FOTO)

30.03.2023

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovu smesu su koristili kako bi zaštitili svoja dela

Otkriven tajni sastojak koji su na slikama koristili Da Vinči i Botičeli: Svi ga imamo u svom domu! (FOTO)
"Rađanje Venere", Sandro Botičeli - Copyright Profimedia

Naučna studija je pokazala da dodavanje jaja u slikarske boje, tehnika koju su koristili neki slavni slikari italijanske renesanse kao što su Leonardo da Vinči ili Sandro Botičeli, doprinosi tome da slika bude trajnija i bez pukotina.

Simoneta Vespuči/Profimedia
 

Prema naučnom članku objavljenom u časopisu Nature communications, eksperimenti mešanja slikarske boje i žumanceta su pokazali da ova smesa usporava proces oksidacije i time čini sliku trajnijom i otpornijom na promene koje donosi vreme, kao što su pukotine, i sprečava da slika požuti.

Smesa nalik majonezu

Naučnici su ovim eksperimentom dobili smesu "nalik na majonez" koja pomaže da boja bude čvršća, što je idealno za slikarske tehnike kao što je impasto, kada se boja nanosi u gustim slojevima, prenosi sajt Science Now.

Inženjerka hemije sa Tehnološkog univerziteta u Karlsrueu Ofeli Ranke, koja je jedna od autorki pomenute studije, ističe da mešanje žumanceta i slikarskih boja ipak ima i jedan nedostatak, a to je dugo sušenje slike.

Profimedia
 

- Ako je u bojama bilo previše žumanceta, renesansni slikari su morali dugo da čekaju da bi naneli novi sloj - ističe Ranke.

- Što bolje razumemo kako umetnici biraju svoje materijale i rade sa njima, to više možemo da cenimo ono što rade, kako kreativni proces, tako i konačni proizvod - izjavio je direktor naučnog istraživanja na Institutu umetnosi u Čikagu Ken Saterland.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike