Botičelijeva slika na najvećoj aukciji u istoriji: Remek-delo za 40 miliona dolara

10.10.2022

12:00

0

Kada se ponovo nađu na tržištu slike velikog majstora mogu da generišu velike sume novca

Botičelijeva slika na najvećoj aukciji u istoriji: Remek-delo za 40 miliona dolara
boticeli profimedia-0265117594 - Copyright Profimedia

Slika Madone Sandra Botičelija koja je nekada bila u vlasništvu preminulog suosnivača Majkrosofta Pola Alena, pojaviće se na Kristijevoj aukciji u novembru.

Očekuje se da slika dostigne cifru od 40 miliona dolara, što je čini jednim od najskupljih dela iz Alenove kolekcije.

Botičelijeva Madona će se pojaviti pored slika umetnika Žorža Seraa i Van Goga, za koje se procenjuje da će biti prodate za više od 100 miliona dolara.

Profimedia
 

Botičelijeva Madona se nalazi u Alenovoj kolekciji od 1999. godine, kada ju je kupio po nepoznatoj ceni. Pre nego što je postalo deo kolekcije suosnivača Majkrosofta, Botičelijevo remek-delo je bilo na dugoročnoj pozajmici u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Kada se ponovo nađu na tržištu, Botičelijeve slike mogu da generišu velike sume novca, tvrde kolekcionari. "Portret mladića koji drži medaljon" prodat je na aukciji kuće Sotbi za rekordnih 92 miliona dolara. Ukoliko ova Botičelija slika koja će se naći na aukciji u novembru dostigne cifru od 40 miliona, biće među njegove tri nasjkuplje slike.

- Ovo je slika koja potvrđuje popularnu predstavu o Botičeliju - izjavio je stručnjak za stare majstore iz Kristija, Endrju Flečer, opisujući sliku kao "impozantnu i intimnu".

Profimedia
 

Slika sa sličnim motivom ovog starog majstora može se naći u galeriji Ufici u Firenci.

Zbirka umetničkih dela Pola Alena mogla bi da uđe u istoriju kao prva koja je na aukciji dostigla cifru od milijardu dolara.

- Uprkos krizi izazvanoj posledicama pandemije, rata u inostranstvu i nagloj inflaciji, tržište umetnosti nastavilo je da raste, dokazujući ono što je uvek bilo, da su najbogatiji kolekcionari izolovani od svetskih previranja - piše Njujork tajms povodom najveće aukcije u istoriji kuće Kristi.  

Profimedia
 

Pol Alen je još 2010. godine obećao da će većinu svoje imovine nakon smrti ostaviti u dobrotvorne svrhe. U to vreme, prema Forbsovoj listi, bio je na 37. mestu po bogatstvu. Sav prihod od ove aukcije takođe ide u dobrotvorne svrhe.

Na aukciji kuće Kristi biće prodato 150 umetničkih dela iz vredne zbirke koja obuhvata raspon od 500 godina istorije umetnosti u koji su uvrštena dela od starih majstora pa sve do giganata moderne umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: artnews.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike