Novi trend ruleta na četiri točka: Za 2.000 evra voze u smrt!

20.07.2023

20:45

0

Beogradske ponoćne trke smrti nastale su devedesetih, a sada se preselile i u Hrvatsku uz basnoslovne opklade

Novi trend ruleta na četiri točka: Za 2.000 evra voze u smrt!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Beogradske čuvene trke smrti, kasnije nazvane "srpski rulet", kada se u sitnim satima posle ponoći, vozači brzih sportskih automobila trkaju po gradskim ulicama, preselio se i u Hrvatsku i to na puteve koji vode ka moru u špicu sezone. Poseban izazov su mostovi, tuneli i putevi ka Jadranu, kada se drastično povećava i visina opklade. Deonica trke uglavnom nije duža od dva kilometara.

Priča o "srpskom ruletu" na četiri točka počela je sredinom devedesetih. Ona nije ništa manje tragična od one u ruskom ruletu, ali umesto revolvera, jedino i smrtonosno "oružje" u ovom slučaju je volan.

Nešto posle ponoći, 1997. godine, dogodila se stravična nesreća u Terazijskom tunelu u kojoj su poginula trojica mladića posle jezive trke vozača "poršea" i BMW-a.

Ova smrtnosna igra nje nikad prestajala, čak ni u Terazijskom tunelu, samo se iz srpske prestonice proširila i na druge gradove, a kasnije i u inostranstvo. Tutnjava automobila i motora koji jure brzinom većom od 150 km/h trkajući se i danas paraju uši i srca, i, nažalost, odnose mlade živote.

Upućeni u ovu vrstu "zabave" tvrde da je u poslednje vreme u pitanju kockanje u velike iznose, a da se njihova kulminacija očekuje upravo preko leta, kad se mnogi gradovi prazne zbog godišnjih odmora.

Srbi ugovaraju trke u Hrvatskoj

Vožnje smrti se zakazuju noću, uglavnom vikendom, kada na ulicama ima manje saobraćaja.  Najčešća opklada je da vozač vozi u kontra smeru velikom brzinom ili da iz poprečne ulice kroz crveno svetlo izađe na glavni put. Za to vreme, druga ekipa vozi paralelno sa njima, ili ih čeka na raskrsnici kako bi se uverila da će opklada biti ispunjena. Može biti i uletanje u raskrsnicu na crveno, pod punom brzinom ili određivanje trase koju treba preći bez smanjivanja brzine, čak iako je crveno svetlo.

Profimedia
Ilustracija

U Hrvatskoj za samo kilometar "staze" opklade idu i do 2.000 evra. Idealne lokacije su im i putevi koji vode ka Jadranu. Ako su u pitanju magistrale kojima se već kreću vozila, opklada je mnogo veća, ali deonica uglavnom nije duža od dva kilometra.

Ekipe vozača iz Srbije, kako saznajemo, ugovaraju trke u Hrvatskoj i uglavnom, ako ne dođe do tragedije, nikad se i ne sazna da se tako nešto odigralo. U igri su vozila "porše", "audi", "meklaren" i druga. Vozači imaju između 20 i 30 godina. Neki od njih čak i nemaju vozačke dozvole, pa im tako automobile do lokacije za trku dovozi neko ko ima.

Trke su se preselile i u Zagreb. Hrvatski stručnjak za saobraćaj izjavio je da je sredinom juna nesreća na privatnom, ilegalnom "auto-mitingu" u selu Buzinu, na periferiji Zagreba, u kojoj je povređeno pet osoba, primer "saobraćajnog terorizma" i da u takvoj prilici "besan mercedes" može biti smrtonosnije oružje od pištolja upotrebljenog u ubistvu đaka u Oš "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Što se tiče samog Beograda, trke noću česte su i u Mirijevskom bulevaru i u Višnjičkoj ulici, dok je na Čukarici rizična Požeška ulica.

Sin bogataša počeo suludu igru

U godinama ratova, sankcija, hiperinflacije, cvetanja kriminala, sunovrata sistema vrednosti i masovne popularnosti "žestokih momaka" sa beogadskog asfalta, Spasoje Barišić zvani Mića iz Batajnice, sin bogatog mlinara, počeo je tu suludu igru na prestoničkim drumovima kasnije nazvanu "srpski rulet" na četiri točka.

Profimedia
Ilustracija

Barišić je kobne noći 1997. godine seo za volan svog "poršea", dao gas "do daske" i krenuo u trku sa misterioznim vozačem BMW-a. Bahatu vožnju, koja će se ispostaviti kobnom po njegove saputnike i mladića koji se našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu, počeo je u Batajnici.

Kako su tada pisali mediji, opkladio se sa vozačem BMW-a, čiji identitet nikada nije utvrđen, i jeziva trka je počela. Tokom istrage, praćene raznim kontroverzama, utvrđeno je da je izgubio kontrolu nad "poršeom", udario u zid tunela, prešao u suprotnu traku i udario u "mazdu" i "jugo 55". Snimak koji je nastao tokom pružanja pomoći povređenim mladićima i danas se može naći na Jutjubu i pokazuje svu strahotu ove nesreće.

Ustanovljeno je i da su se trke održavale i na Mirijevskom bulevaru, Bežanijskoj kosi, u Požeškoj ulici, na Brankovom mostu, na mostu na Adi, na Pančevačkom mostu, Čukaričkoj padini, po Voždovcu.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, bio je prvi tužilac koji je 1997. godine podigao optužnicu za eventualni umišljaj vozaču "poršea", koji nije bio pijan, ali je tokom trke sa još jednim vozačem izazvao nesreću u Terazijskom tunelu.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike