Sedam hitaca krvne osvete: Saška Ludaka i Ćentu ni blindirani "mercedes" nije spasao od plaćenika (FOTO)

26.06.2024

08:00

0

Aleksandar Barjaktarević pogođen sa tri hica, od kojih jednim u srce, dok su u Žarko Savić meci ispaljeni u grudi i glavu

Sedam hitaca krvne osvete: Saška Ludaka i Ćentu ni blindirani "mercedes" nije spasao od plaćenika (FOTO)
Ilustracija/Aleksandar Barjaktarević i Žarko Savić - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7/Googlemap

Prava mafijaška likvidacija odigrala se na današnji dan pre tačno sedam godina u Nišu. Aleksandar Barjaktarević (36), zvani Saško Ludak i Žarko Savić (33), poznatiji kao Ćenta, likvidirani su 26. juna 2017. ispred restorana "Pandora", nedaleko od niške Palate pravde. Ubica je nakon krvavog obračuna pobegao na skuteru na kom ga je čekao saučesnik i do danas su obojica ostali nepoznati.

Pucnjava se dogodila oko 11 časova, pred brojnim svedocima. Savić je odmah preminuo, dok su se lekari niškog Kliničkog centra nekoliko sati, bezuspešno, borili za Barjaktarevićev život. Savića su meci pogodili u glavu i grudi, a Barjaktarević dva i jedan direktno u srce.

Printscreen/Googlemap
Mesto ubistva

Barjaktarević se, posle napada bombom ispod "golfa" godinu dana ranije kada je ostao bez noge, vozio u blindiranom automobilu. Tako je i kobnog dana do zgrade Palate pravde, gde je imao suđenje, Barjaktarević došao blindiranim "mercedesom", a vozaču je rekao da ga ne čeka. Posle ročišta, koje je bilo odloženo, otišao je na piće u "Pandoru", nedaleko od zgrade suda, kao i svaki put posle suđenja.

Ubica je očigledno odlično znao njegove navike, kao i da zbog ulaska u Palatu pravde, čak i kada bi hteo, neće moći da bude naoružan.

Mediji su pisali da je velika verovatnoća da je Barjaktarević bio glavna meta napada, a da je Savić bio samo slučajna žrtvai. Kada su krenuli da izlaze iz lokala, Ćenta se prvi susreo sa ubicom, koji ih je sačekao na ulici s pištoljem i maskiran kacigom.

Ubica oniži, puniji i levoruk

Moguće je da je Ćenta pokušao da se suprostavi napadaču, da ga uhvati za oružje i slično, ali mu je ovaj pucao u glavu i grudi, a potom odmah i u Barjaktarevića koji je išao iza. Čim je ispalio hice u Barjaktarevića, ubica je pobegao.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Čitulja za Saška Ludaka

Posle sedam hitaca, prolaznici koji su se zatekli u obližnjem parku s nevericom su posmatrali onižeg punijeg čoveka u crnoj majici s kacigom i pištoljem u ruci kako trči do skutera, na kojem ga je čekao saučesnik sa upaljenim motorom. 

Ubica je, ispričali su očevici, uskočio na sedište, stavio oružje pod majicu i zatim su krenuli Ulicom kralja Stefana Prvovenčanog, prema Crkvi Svetog Luke. Potom su se razdvojili i od tada im se izgubio svaki trag.

Misteriozna čitulja na petogodišnjicu ubistva

Na petogodišnjicu od ubistva osvanula je misteriozna čitulja za Žarka Savića, u kojoj je navedeno "da tuga ne prestaje".

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

- Pet godina bez tebe, tuga ne prestaje, dan ne prođe, a da tvoj čarobni, zbunjeni osmeh meni ispred očiju ne dođe. Uzalud je pitanje zar je moralo biti tako, ni naslutio nikada nisam da će me nešto boleti i tištiti godinama tako jako! Patnja i bol će uvek biti priustni, živimo sa time, svaki dan se spomene tvoje ime, ako se nekada i ne spomene, onda se vidi, jer osam ljudi tvog lika na grudima se ne stidi. Moje srce u svakom tebe traži, ti si bio čovek, kog ne samo ja, već su svi oslovljavali sa najdraži! Volim te zauvek, dok hodam i dišem - piše u čitulji koja je potpisana sa "Nale - Kuki".

Očevici su posle pucnjave ispričali da su primetili da je ubica držao pištolj u levoj ruci u trenutku kad je skočio na motor. Zato se i pretpostavlja da je levoruk, jer je malo verovatno da bi u žurbi prebacivao oružje iz jedne u drugu ruku.

Debeo dosije, likvidacija iz 2008.

Ubistvo Marka Pavlovića 2008. u Mokranjčevoj ulici, za koje je jedan od glavnoosumnjičenih Marko Savić, brat ubijenog Žarka, dok je Barjaktarević bio optužen za pomaganje, samo je jedan od mogućih motiva ovog dvostrukog ubistva. Presuda iz 2011, po kojoj je Marko Savić osuđen na 31 godinu zatvora, a Barjaktarević na tri, ukinuta je i vraćena na ponovno suđenje.

Nišlije Marko Savić i Dušan Kuzmanović pravosnažno su zatim osuđeni na po 20 godina zatvora zbog učešća u obračunu u Mokranjčevoj ulici u kojem je ubijen Marko Pavlović, a njegov brat Miroslav ranjen u nogu.

Upućeni u zbivanja u niškom podzemlju tvrdili su da je takva likvidacija morala da bude dobro plaćena, sumom od nekoliko desetina hiljada evra.

I Saško i Ćenta su bili dobro poznati policiji. U svom dosijeu Savić ima hapšenje zbog nanošenja teških povreda i trgovinu narkoticima, dok je Ludak, osim zbog pomenutog ubistva, hapšen i zbog izazivanja opšte opasnosti.

Sumnjalo se da je ubica, osim pomagača na motoru, imao još jednog saučesnika, koji je dojavio kada su Barjaktarević i Savić krenuli da izlaze iz "Pandore". Na to je ukazivala činjenica da je ubica bio na ulazu bašte baš kada su izašli, a prethodno je kružio na motoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike