Brutalno likvidiran zbog sukoba sa braćom Matović: Sin legendarnog boksera stradao pre 27 godina ispred kafića na Novom Beogradu

23.06.2023

08:00

0

Autor: M.M.

Žorž Stanković, njegov otac, bio jedan od naših poznatih boksera, čuven po tučama kako u ringu, tako i van njega

Brutalno likvidiran zbog sukoba sa braćom Matović: Sin legendarnog boksera stradao pre 27 godina ispred kafića na Novom Beogradu
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Jedno od ubistava sa beogradskog asfalta nikada nije rasvetljeno. Božidar Stanković zvani Batica (27), sin čuvenog Georga Žorža Stankovića, likvidiran je pre 27 godina na današnji dan

On je ubijen na Novom Beogradu, ispred kafića Daša, koji se ranije zvao Žorž, u ulici Narodnih heroja. Stanković je bio sa drugom kada su izašli iz kafića i ušli u kola. Napadač je čekao iza drveća i istrčao ispred automobila i izrešetao i Stankovića i njegovog druga Branislava Milutinovića (24).

Napadač je imao dugu kosu, nosio je trenerku i kožnu jaknu. Nakon što je pucao, pobegao je u nepoznatom pravcu. Na lice mesta su došle policija i Hitna pomoć,  ali je bilo kasno jer su obojica preminula na licu mesta.

I otac bio žestok momak

Žorž Stanković, Baticin otac, bio jedan od naših poznatih boksera, čuven po tučama kako u ringu, tako i van njega.

Bio je pripadnik stare garde žestokih momaka, a jedan je od prvih koji je okupio svoju ekipu koja je kasnije operisala i u inostranstvu. Nakon devedesetih godina već je stekao bogatstvo i vodio unosne poslove koji su sada bili legalni.

Njegov sin Božidar, poznat po nadimku Batica, odrastao je u Paviljonima na Novom Beogradu, a kako se pričalo, uvek se izdvajao iz društva zbog "tatinih para". Već sa 17 godina dobio je luksuzni auto sa četvorocifrenim brojevima, što je tada bio ozbiljan luksuz.

Žorž je vremenom sve više prepuštao sinu deo poslova sa kioscima brze hrane, poker aparatima i džek potovima. 

Ubrzo je mladi Batica bio optužen za pokušaj ubistva i to jednog od brače Matovića. Sumnjalo se da je hteo da ubije Milivoja Mišu Kobru 10. novembra 1992. godine, na uglu Đure Đakovića i Cvijićeve ulice. Ipak, sud ga je oslobodio optužbi, što je samo podgrejalo sukob sa opakom braćom.

Sukob u Sidneju

Batica 1992. godine odlazi u Sidnej kako bi, navodno, okrenuo novi list, ali pričalo se da se tamo bavio reketiranjem. Preko izvesnog biznismena Petrovića upoznao je Milivoja Matovića poznatog po nadimku Miša Kobra. Matović je trgovao nekretninama i bio vlasnik prodavnice video opreme i kaseta.

Ispostaviće se da je Baticu zapravo poslao njegov otac.

Naime, Miša Kobra je početkom 90-ih imao sukob sa Žoržom Stankovićem zbog toga što je ovaj maltretirao Mišinog mlađeg brata Bracu. Kada je Miša upozorio Žorža da mu ne dira brata zbog kockarskih dugova, Stanković je u Australiju poslao svog sina Baticu da preti.

Matović je u Australiju otišao još 1986. godine gde je u početku zarađivao novac radeći kao taksista, ali se ubrzo, zahvaljujući pokerskim sposobnostima,  uzdigao prilično visoko, zbog čega je i dobio nadimak Kobra.

Mišin drug i vicešampion u boksu, Boža Cvetić, ispričao je tada za Baticu: "Vadio je pištolj na nas. Ja sam ga bacio preko stola na ulicu i posle toga je deportovan u Srbiju."

Pričalo se i da se Batica se vrlo brzo sukobio sa Matovićem, tako što su se potukli u jednoj kafani. Kako je tada pričao Boždar Stanković,njemu je Matović namestio policiju koja mu je upala u stan i tu pronašla pištolj, zbog čega je Stanković odmah deportovan u Jugoslaviju.

Nerasvetljena ubistva

U međuvremenu, Mišin brat je ubijen u sačekuši.

Naime, tridesetpetogodišnji Milomir Matović izrešetan je iz heklera 19. jula 1993. godine ispred kafića Magnum u ulici Mite Ružića u Beogradu.

Nekoliko meseci kasnije, 1. oktobra, likvidiran je i Žorž Stanković na stepenicama tržnog centra Stari Merkator na Novom Beogradu. Ovo ubistvo smatralo se osvetom za ubistvo Milomira Matović.

Miša Kobra ili Miša Kengur, likvidiran je 26. januara 2003. godine u predgrađu Sidneja u Australiji.

Ubice braće Matović, kao i Žorža i njegovog sina, nikada nisu pronađene.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike