Istraga protiv Gugla! Američki gigant na udaru poreznika, od cifre boli glava

29.06.2024

07:31

0

Istraga pokrenuta zbog porez od 2018. do 2022. godine

Istraga protiv Gugla! Američki gigant na udaru poreznika, od cifre boli glava
Copyright Profimedia

Italija traži od Gugla da plati milijardu evra neplaćenih poreza i kazni, sedam godina nakon što je američka kompanija rešila značajan poreski spor sa rimskim vlastima, prenosi Rojters pozivajući se na tri izvora sa direktnim saznanjima o tome.

Izvori su rekli da je italijanska agencija za prihode započela proces sa Guglom koji bi se mogao završiti ili nagodbom ili pokretanjem sudske parnice.

- Istraga, pokrenuta u decembru 2022. godine, obuhvata period od 2018. do 2022. godine - rekao je jedan od izvora.

Tužioci u Milanu, kao i u prethodnoj istrazi, tvrde da tehnološki gigant nije prijavio niti platio porez na prihode dobijene u Italiji, ali ovog puta su razlozi za optužbu drugačiji, rekli su izvori.

Gugl je 2017. platio 306 miliona evra kao američka kompanija sa stalnim prisustvom u Italiji. Sada se zahtev poreske uprave tiče oporezivanja digitalne infrastrukture koju Gugl ima u Italiji, koja mu omogućava da radi i ostvaruje profit. Gugl je saopštio da poštuje poreske zakone i da sarađuje sa italijanskim vlastima.

- Mi se pridržavamo poreskih zakona u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Italiju - rekao je portparol kompanije u izjavi Rojtersu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike