"Škaljarci" uzvraćaju udarac: Mlađa garda sprema osvetu, policija nemoćna posle bombe na Cetinju (FOTO/VIDEO)

21.06.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Smrt Petra Kaluđerovića samo potvrdila da su zaraćeni klanovi iz Kotora počeli sa podmlađivanjem ekipe

"Škaljarci" uzvraćaju udarac: Mlađa garda sprema osvetu, policija nemoćna posle bombe na Cetinju (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug printscreen 24sedam

Ubistvo Petra Kaluđerovića juče ujutro na Cetinju navelo je policiju Crne Gore na zaključak da su godinama zaraćeni klanovi "kavački" i "škaljarski" počeli da podmlađuju svoje redove. Ovaj, jedva dvadesetogodišnji Cetinjanin, očigledno se priključio "škaljarcima" krajem prošle godine, a veza sa klanom mu je bio Dragan Roganović (36), koji je kao prva meta napada MRUD bombom ubijen na licu mesta.

Na ovaj zabrinjavajući trend rasta podmlađivanja klanova, u čijem ratu je poginulo više od 60 ljudi, upozorio je predsednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić.

- Kriminalne grupe sve više regrutuju mlade ljude, kroz nagovor o lakoj i brzoj zaradi, a često i manipulišući tim mladim ljudima, kroz razni vid obećanja o moći i statusu u drustvu - ističe on.

Novi mladići od 20 godina

Kaluđerović je, inače, najmlađi od trojice braće i uhapšen je 11. aprila u Podgorici zbog sumnje da je izvršii krivično delo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Na njegovom telu i garderobi su pronađeni tragovi dva razorna eksploziva.

Ovo, ipak, nije prvi talas podmalđivanja zarađenih kriminalnih grupa iz Kotora. Prvi talas je bio 2018. godine kada su "škaljarci" i "kavčani" morali da reaguju na odluku srpske policije koja je proširila spisak bezbednosno interesantnih osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Srbiju.

Printscreen/Facebook/Dragan Roganović ROGO
Dragan Roganović

 

- Kriminalne grupe iz Kotora aktivno vrbuju i angažuju momke od 20 do 25 godina. Imena ovih mladića nema u crnogorskim i srpskim policijskim evidencijama. Kao "pokriće" svog boravka u Beogradu ti momci se često pozivaju na studiranje u Beogradu i drugim gradovima - objašnjavali su sagovornici crnogorskog portala "Borba".

Visina od sedam metara 

Sa podmlađivanjem klanova, "kavčani" su kako pokazuju policijski podaci sa Cetinja, počeli da primenjuju i novu taktiku u obračunu sa rivalima.

Lazar Šćepanović, v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala u Crnoj GOri, objasnio je da su osobe koje su učestvovala u podmetanju i ubistvu "škaljaraca" Kaluđerovića i Roganovića, i ranjavanju dvojice njihovih "saplemenika", u određenom periodu pratile su navike žrtava.

MRUD sa 650 kuglica i 900 grama eksploziva

U napadu eksplozivom na Cetinju korišćena je vojna mina rasprskavajućeg usmerenog dejstva - MRUD.

Wikipedia
 

Telo protivpešadijske mina MRUD mine je napunjeno sa 900 grama PEP 500, dok u prednjem delu ima 650 čeličnih kuglica. Prilikom detoniranja, mina stvara smrtonosni luk u rasponu od 60 stepeni širine i oko 40 do 50 metara udaljenosti.

- Imamo podatke da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila sa blindom koja su koristili, na koji način su hteli da se zaštite od delovanja suprostavljenih kriminalnih grupa, i da su na jednom stablu, na visini od sedam metara fiksirali eksplozivnu napravu koja je aktivirana daljinskim upravljačem u pravcu četiri osobe koje su ulazile u Sportski centar. Među ovim osobama bila je i prolaznica (66), koja je takođe povređena - istakao je Šćepanović.

Likvidacija za oprost duga

U jučerašnjem napadu na "škaljarce" poginuli su nekadašnji bokser Roganović i Kaluđerović, dok su ranjeni i "škaljarci" Mihajlo Borozan (29) i Taso Jovanović (46). Ime Roganovića, nekadašnjeg telohranitelja Gorana Radomana, koji je u februaru 2015. godine kao prva žrtva u škaljarsko-kavačkom ratu ubijen u Beogradu, pominjalo se uveliko među "Skaj" prepiskom članova supratnog, "kavačkog klana".

MUP
Radoje Zvicer, vođa "kavačkog klana"

- Oprostiću ti dug ako ubiješ Roganovića - poručivali su "kavčani" jednom od svojih vojnika još pre nekoliko godina.

Teško povređeni Jovanović, koji je ostao bez noge, ipak je bio najčešće u medijima. Ovaj nekadašnji fudbaler je bio akter nekoliko vatrenih obračuna u Podgorici, paljen mu je automobil, a 2015. godine pokušao je da ubije kuma i njegovog prijatelja. Dok je robija u Spužu postao je Fejsbuk zvezda zbog čestih objava šta radi i kako se gosti iza rešetaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike