Bivši direktor niškog Gerontološkog centra izneo odbranu na sudu: Sudi mu se za smrt 51 korisnika!

04.11.2022

17:14

0

Autor: Maja Kostić

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 19. decembar

Bivši direktor niškog Gerontološkog centra izneo odbranu na sudu: Sudi mu se za smrt 51 korisnika!
Suđenje / Ilustracija - Copyright Profimedia

Pred Višim sudom u Nišu počelo je suđenje bivšem direktoru Gerontološkog centra Milanu Stevanoviću, optuženom za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi. On je negirao da je počinio teško delo protiv zdravlja ljudi nepreduzimanjem mera za zaštitu korisnika ove ustanove od Covida 19, što je za posledicu imalo zarazu 195 korisnika od kojih je 51 preminulo. 

- Od počerka pandemije obezbedili smo zaštitna sredstva , imali smo UV lampe koje dezinfikuju garderobu zaposlenih, oksimetre (aparate za merenje seturacije), bezkontaktne toplomere, kao i one klasične sa živom, dovoljno maski, rukavica. Osim zaštitne opreme, koja je uključivala čak i skafandere, obezbedili smo dovoljne količine hrane i, u vreme kada to uopšte nije bilo lako, vitamine i lekove za naše korisnike. Posete Ustanovi bile su zabranjene, a ne znam kako i na koji način su pojedinci ipak ulazili. Mi smo uradili sve da zaštitimo naše korisnike. Istovremeno pokušao sam da stupim u kontakt sa stručnjacima radi formiranja izolacione zone, ali mi je tadašnji šef Gradskog kriznog štaba Žarko Ranković kazao da oni nisu za nas nadležni dok mi se profesor Branislav Tiodorović niti bilo ko iz Instituta za javno zdravlje nije javio na telefon. Iz tog razloga angažovao sam epidemiologa Aleksandra Rankovića i infektologa Gorana Mitrovića koji su nam napravili plan i raspored kreveta da bismo formirali prostor za izolaciju obolelih – rekao je on.

Na navode optužnice da je uprkos instrukciji resornog ministarstva od 14. marta 2020. godine o zabrani ulaska u Gerontološki centar svima izvan sistema socijalne zaštite, Stevanović je kazao da je izuzetak napravio samo u jednom slučaju i to iz ljudskih razloga, a da za ostale među kojima i jedan ugledni niški hirurg, ne zna kako su ulazili i posećivali roditelje.

- Obaveštenje o zabrani poseta korisnicima istaknuto je na oglasnoj tabli i toga smo se držali osim u slučaju Violete Gavrilović kojoj sam dozvolio da obiđe oca koji je bio na umoru, ali uz sve mere zaštite. Za posete ostalo troje ljudi, među kojima je i lekar koga poznajem i za koga sam kasnije saznao da je bolovao od korone, doduše dosta kasnije nakon što je ušao u ustanovu, nisam ni znao niti sam to dozvolio. Sa njim se nisam čuo možda godinu dana pre početka pandemije – rekao je on.

Istakao je da je angažovao epidemiologa Aleksandra Rankovića i infektologa Gorana Mitrovića koji su napravili plan i raspored kreveta da bi formirali prostor za izolaciju obolelih, jer se niko iz Institiuta nije javljao.

Na pitanje zašto nisu pacijente sa visokom temperaturom na vreme slali u UKC Niš ili u Dom zdravlja, rekao je da ga je lekar Ustanove uveravao da za tim nema potrebe.

- Postoje korisnici Centra koji su onkološki bolesnici, dementna lica, lica sa autoimunim bolestima i kod njih je vrlo često prisutna visoka temperatura. Prvi slučaj povišene temperature imali smo 30. marta, ali doktorki koja kod nas radi to nije izgledalo kao korona i on se zaista brzo i oporavio. Drugi slučaj bio je 3. ili 4. aprila. Čovek se žalio da ima dijareju, ali je insistirao da ode u DZ da se testira. Pošto doktorki to nije ličilo na simptom korone, nije upućen na testiranje. On je sutradan insistirao da priča lično sa mnom. Izgledao je najnormalnije, rekao je da je pojeo nešto iz konzerve pa da je možda zbog toga problem nastao. Otišao je da se testira i bio je pozitivan, pa je zadržan u UKC NIš – objasnio je Stevanović.

Međutim, korisnik koji je tada poslat u UKC NIš imao je zapravo tešku kliničku sliku. Nivo kiseonika u krvi mu je bio 65 što je 3 puta manje od uobičajenog, pa je čovek sutradan priključen na respirator, a bitku za život izgubio je samo nekoliko dana kasnije, 9. aprlia. Pred sudom je u svojstvu svedoka ispitan njegov sin Branko Janačković. On je istakao da ustanova nije adekvatno brinula o zdravlju korisnika.

- Sa ocem sam se čuo 5. aprila, požalio mi se da je imao 10 prolivastih stolica, a tokom telefonskog razgovora shvatio sam da ima groznicu, bio je iscrpljen. Pokušao sam da se čujem sa doktoricom ali mi je rečeno da s obzirom na to da je bio vikend, mogu da dobjem samo medicinsku sestru. Ona mi je kazala da je otac imao temperaturu ali da je dobio antipiretik i infuziju.

- Sutradan sam pokušavao da dobijem doktoricu, uspeo sam da je čujem tek oko 14 sati, rekla mi je da prate njegovo stanje. Istog dana mi je telefonirao direktor Stevanović i rekao da je otac imao temperaturu 39 sa 3, ali da je to moguće jer je "ručkao a onda zaspao kraj radijatora". Pozvao sam infektologa Žarka Rankovića, da bi mi ubrzo Stevanović opet telefonirao i optužio da imam nešto protiv zaposlenih u ustanovi. Ubeđivao me je da je moj otac veseo, "da perfektno izgleda a super se ponaša".

Moj otac je primljen u bolnicu 6. aprila sa saturacijom 65, sutradan je priključen na respirator a posle tri dana je preminuo. Interesuje me zbog čega se to desilo i kako je moguće da je samo u Gerontološkom centru u Nišu preminuo čak 51 korisnik iako je korone bilo i u drugim ustanovama - kazao je Janačković.

Stevanovićeve navode demantovao je i predsednik Upravnog odbora Gerontološkog centra koji je istakao da sednice ne saziva on već direktor ustanove, te da ne bi došao u prostorije Centra da je znao da je u toku zabrana.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 19. decembar kada će biti saslušano još troje svedoka među kojima i infektolog Žarko Ranković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike