Bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu pred sudom: U vreme korone preminuo 51 korisnik, tereti se za teško delo protiv zdravlja ljudi!

30.09.2022

11:19

0

Autor: Maja Kostić

"Problem će biti dokazivanje uzročno-posledične veze kako je virus korona ušao u gerontološki centar"

Bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu pred sudom: U vreme korone preminuo 51 korisnik, tereti se za teško delo protiv zdravlja ljudi!
Copyright Printscreen Youtube/TVKopernikus

U Nišu je danas počelo suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra Milanu Stevanoviću, optuženom za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi.

On je upravljao tom ustanovom u jeku pandemije korone, kada je otkriven veliki broj neprijavljenih zaraženih korisnika.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a advokat optuženog rekao je nakon toga da je zadatak Višeg suda da rasvetli događaje.

- Ovde mora da se vidi kakva je to bila odgovornost i neodgovornosti, da li se može na pleća jednog čoveka staviti sve ono što se desilo u uslovima jednog opšteg haosa u kome su se našle i zdravstvene i ustanove socijalne zaštite. Mi nećemo da dozvolimo da se sav taj haos koji je vladao u to vreme legalizuje kroz svojevrstan lov na veštice u ovom predmetu. Utom smislu smo predložili važne dokaze i istakli važne procesne prigovore, koje sud nije uzeo u obzir - rekao je Stevanovićev advokat Goran Đorđević.

Kako je rekao, odbrana je insistirala da se po takvoj optužnici ne može postupati.

- Suđenje je zakazano za 4. novembar, kada će prva grupa svedoka biti saslušana. Ovde je reč o takvom događaju da ne postoje fascinantni dokazi koje će odbrana iznositi. Najveći argument odbrane je da se utvrdi šta se stvarno dešavalo, ko je imao kakve nadležnosti i da vidimo da li je optuženi preduzimao ili nije preduzimao radnje koje je imao obavezu da preduzme - objašnjava Stevanovićev advokat.

24sedam/Maja Kostić
Goran Đorđević

- Problem će biti dokazivanje uzročno-posledične veze kako je virus korona ušao u gerontološki centar, to će tužilaštvo imati ogromne probleme da dokaže, pogotovo imajući u vidu da je zvanični stav SZO da se virus prenosi i aerosolnim putem, kao i uzrok smrti utvrđen bez obdukcije i zdravstvenih kartona korsnika gerontološkog centra - rekao je Đorđević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike