Izložba koja je izazvala ogromno interesovanje u Veneciji uskoro u Srbiji: Hrabra umetnost Aleksandra Denića (FOTO)

05.05.2024

13:30

0

Čekalo se u redu

Izložba koja je izazvala ogromno interesovanje u Veneciji uskoro u Srbiji: Hrabra umetnost Aleksandra Denića (FOTO)
Copyright Profimedia

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izjavila je da će domaća publika posle Bijenala u Veneciji videti rad Aleksandra Denića i da su počeli pripremni radovi na rekonstrukciji zdanja Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Medaković je rekla Tanjugu da odlične utiske ostavlja Paviljon Srbije sa izložbom Aleksandra Denića "Exposition Coloniale" na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Vidljivost srpske umetnosti u svetu

Prema njenim rečima, utisci će biti još bogatiji pošto izložba u Veneciji još traje, a bijenale je mesto gde se skupe oni koji u svetu umetnosti nešto znače.

- Samim tim i srpska umetnička scena dobija veliku vidljivost i značaj - naglasila je Medaković, koordinatorka srpskog paviljona.

Profimedia
 

Medaković je dodala da je "zaista je velika čast biti srpski predstavnik na bijenalu i svi se umetnici iz sve snage potrude da nam osvetlaju tamo obraz".

Podsetivši na zapažene nastupe na Bijenalu u Veneciji Raše Teodosijevića i na prethodnom Vladimira Nikolića, Medaković je rekla da je Muzej grada Beograda otkupio njegov rad i uskoro će ga izložiti.

Hrabra izložba koja je privukla veliku pažnju

Medaković je ocenila da rad Denića "Exposition Coloniale" predstavlja "iskorak u novi medij" i da je to "hrabra postavka koja je privikla značajnu pažnju".

- Svedoci smo bili redova ispred paviljona, da se postavka vidi. Mnogo očekujemo od ovog bijenala i našeg predstavnika Denića - naglasila je Medaković.

Profimedia
 

Ocenivši da je pre dve godine venecijansko bijenale bilo bombastično, Medaković je dodala da je 60. izdanje mirnije, manje značajno, sa određenim paviljinima koji su istraživački.

- Ne verujem da će bilo koji medij ostati zaboravljen, ali umetnici se vraćaju svojim korenima i osnovnim likovnim postulatima koji postoje još od pećinskih ljudi. Prvobitno smo se izražavali kroz crtež - ocenila je Medaković.

Prema njenim rečima, "značajno je da se umetnici bave različitim tehnikama i tehnologijama...ali u osnovi svega je likovni jezik, a bijenale je bijenale vizuelnih umetnosti".

Izložbe u Salonu svakog meseca

Govoreći o radu Muzeja grada Beograda, Medaković je istakla njihov Salon, koji je "pokrenuo potpuno novi način rada", pošto je na frekventnoj lokaciji u Bulevaru kralja Aleksandra, i izložbe se smenjuju na nešto manje od mesec dana.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Prema njenim rečima, Salon privlači različitu publiku i ovde može biti i muzejska postavka, izložba nekog mlađeg autora, ali i značajnih stvaralaca kao što je Vladimir Veličković (1935-2019).

Medaković je istakla da su se "približili broju od 10.000 ljudi koji su došli u Salon" da vide retrospektivu Veličkovića, koja je bila poklon njegovog sina Vuka Vidora.

Počele pripreme za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda

Upitana o postupku rekonstrukcije zdanja u Resavskoj ulici, koje je muzej pre nekoliko godina dobio od Vojske Srbije, Medaković je rekla da je nakon svih zakonskih peripetija izabran izvođač radova i u procesu su pripremnih radova.

Google map
 

 - Radovi su počeli na izmeštanju, seljenju. Tokom maja očekujemo najveće radove na rušenju i nakon toga ubrzanom dinamikom nadamo se svemu što sledi - rekla je Medaković.

U završenoj Resavskoj biće stalna postavka Muzeja grada Beograda sa 150.000 i više predmeta, a Medaković je podsetila da će hronološki predstaviti razvoj Beograda 8.000 godina unazad.

Prema njenim rečima, Muzej grada Beograda se ne sastoji samo od umetničke zbirke, već je tu i "izuzetno značajna arheološka zbirka", kao i istorijska i zbirke razvoja kulture i umetnost, sporta, prosvete i nauke. Medaković je istakla da umetnička zbirka Muzeja grada Beograda "možda najdinamičnije raste, i u odnosu na druge muzeje gradova u okolini je iznenađujuće dobra - fantastična".

Beoinfo
 

Slika "Kosovka devojka" Uroša Predića (1857-1953) "koju narod prepoznaje kao nacionalni simbol, nalazi se u depoima muzeja i čeka svoj trenutak da bude izložena", napomenula je Medaković.

- Resavska je velelepan prostor od nešto manje od 18.000 kvadrata, koji će na pravi način, po svim svetskim standardima, uslovima i merama zaštite, staviti na uvid javnosti ogromno bogatstvo i za evropske i svetske razmere -  naglasila je Medaković.

Moramo ulagati u naše slikare

DIrektorka muzeja je dodala da su srećni što su nedavno otkupili sliku "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića (1859-1957), i naglasila da je delo najbolji primer koiliko se za srpsku umetnost interesuju kolekcionari.

Govoreći o mogućnostima nabavke dela svetski relevantnih savremenih umetnika, Medaković je navela da slike etabliranih mladih umetnika mogu preći 200.000, 300.000 evra.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

- Pričamo o slikama koje su već bile izlagane, o kojima su relevantni kustosi pričali i pisali. Na taj način slikama raste cena, da li su bile izložene, dobile neku nagradu. Za sliku je najvažnije da je bila u nekoj muzejskoj kolekciji - navela je Medaković.

Naglasivši da moramo ulagati u naše slikare i prezentovati ih tako da ih svetski muzeji žele i kupuju, Medaković je izrazila zadovoljstvo što poslednjih godina u saradnji sa Ministarstvom kulture otkupljuju naše aktuelne umetnike.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Medaković je istakla da je obaveza da posle Venecije i naša publika vidi rad Denića, a umetnik će odlučiti u kom prostoru i kako će biti izložen.

- Mi smo tu na pomoći bezrezervno. Ja sam za to da se vide i drugi radovi koji su bili u konkurenciji, jer smo imali odlične umetnike. Prvih tri, pet radova, možda - rekla je Medaković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike