Ovako nešto nismo videli dugo vremena! Za vikend će se videti aurora borealis, pojaviće se i u Srbiji, evo gde da gledate

10.05.2024

20:21

0

Autor: M. Vu.

Jake geomagnetne oluje mogu poremetiti komunikacije, električne mreže i satelite

Ovako nešto nismo videli dugo vremena! Za vikend će se videti aurora borealis, pojaviće se i u Srbiji, evo gde da gledate
Aurora borealis - Copyright Noel Bauza from Pixabay

Ljubitelji severne svetlosti pripremaju se za spektakularan vikend, jer jaka solarna oluja usmerena ka Zemlji obećava da će doneti čaroliju polarnog svetla i gledaocima daleko južnije nego obično.

Kako javlja Hailz_srbija čuvena aurora borealis će biti vidljiva u Evropi, ali i Srbiji.

- Polarna svetlost, počevši od večeras, do 13. maja, biće vidljiva u Evropi. U Srbiji, obratite pažnju na severni horizont od sredine predstojeće noći do ponedeljka uveče. - piše Hailz_srbija.

NASA/SDO via AP
 

Centar za predviđanje vremena u svemiru Nacionalne uprave za okeane i atmosferu najavljuje da bi serija solarnih baklji i erupcija sa Sunca mogla izazvati ozbiljne geomagnetne oluje i spektakularne prikaze Aurore od petka uveče do vikenda.

 

 

Ova oluja označava prvu tešku geomagnetnu oluju koju je agencija izdala od 2005. godine.

NASA/SDO via AP
 

"Imamo redak događaj pred nama", kaže Šon Dal, koordinator usluga u Centru za predviđanje svemirskih vremenskih prilika u Koloradu. "Malo smo zabrinuti. Nismo ovo videli dugo vremena."

 

 

S obzirom na to da jake geomagnetne oluje mogu poremetiti komunikacije, električne mreže i satelite, Dal ističe da su satelitski i mrežni operateri obavešteni da se pripreme.

 

 

NASA-ina svemirska letelica Advanced Composition Ekplorer, koja kruži oko milion milja od Zemlje, pomoći će prognostičarima da izmere solarni vetar i bolje razumeju vreme i potencijalne efekte.

Kanibal oluja

Naučnici su, takođe, predvideli da bi se tri od pet struja, poznatih kao koronalni maseni izbacaji (CME), mogle spojiti i stvoriti moćan "kanibalski CME".

Podaci o tome šta nas očekuje verovatno će biti uhvaćeni oko 20 časova (ET), kada će eksplozije plazme koja juri kroz svemir biti udaljene milion milja od naše planete - i NOAA planira da odmah izda upozorenja.

Šta je Aurora borealis?

Severno svetlo, poznato i kao aurora borealis, nastaje od naelektrisanih čestica koje izbacuje Sunce tokom solarnih oluja. Ovi šareni prikazi neba javljaju se kada oblaci ovih energetskih čestica udare u Zemljinu magnetnu sferu i interaguju sa atomima i molekulima u gornjoj atmosferi planete.

Iako severna svetla obično obasjavaju noćno nebo na visokim geografskim širinama, tokom intenzivnih perioda solarne aktivnosti, mogu biti vidljiva i južnije nego obično. Zato će ljubitelji ovog prirodnog fenomena sa nestrpljenjem držati svoje oči uprte ka nebu ovog vikenda, spremni da uhvate ovaj retki spektakl.

NASA/SDO via AP
 

Očekuje se da će jaka solarna oluja pojačati severno svetlo već u petak, sa prognozama koje sugerišu da bi Aurora mogla biti vidljiva čak i u južnijim delovima Sjedinjenih Država, u Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Poljskoj, pa i Srbiji.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike