Selaković: Noć muzeja čuva kulturno nasleđe i privlači nove generacije (FOTO)

18.05.2024

22:19

0

Ministar kulture je ukazao da su Noći muzeja trenuci čarolije, u kojima mnogi prvi put shvataju šta to zapravo znači muzej i kakve sve tajne čuva

Selaković: Noć muzeja čuva kulturno nasleđe i privlači nove generacije (FOTO)
Copyright TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović/ bg

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je večeras u zrenjaninskom Narodnom muzeju da Noć muzeja nije samo manifestacija kojom se Srbija bori da očuva svoje bogato kulturno, istorijsko, umetničko nasleđe, nego i svojevrsna prilika da se radi na omasovljenju i popularizaciji muzeja i da se, naročito mlade generacije, privuku našim ustanovama kulture.

Selaković je, kako je saopštilo Ministarstvo kulture, rekao da je večerašnji događaj svedočanstvo jednom malom, ali važnom koraku i nizu važnih koraka za Zrenjanin, Nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine, a to je ozbiljna duhovna obnova naše države, našeg naroda i svih građana koji u Srbiji žive.

Ministar kulture je ukazao da su Noći muzeja trenuci čarolije, u kojima mnogi prvi put shvataju šta to zapravo znači muzej i kakve sve tajne čuva i da tada mnogi otkrivaju da kultura ne zahteva samo napor stvaranja i poštovanje umetnika i sadržaja, nego da je istovremeno i jedna strast i uzbuđenje koje nas uvek i iznova oživljava.

TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović/ bg
 

 

- Noć muzeja se već potvrdila kao manifestacija koja stvara generacije nove publike, neophodne i zbog velikih izazova čitavog čovečanstva, koji prete da kulturu predstave kao luksuz, a ona to ne sme da bude. Kultura mora da bude i ona jeste deo naše svakodnevice. Kultura je, rekao bih, naša nasušna potreba i bez nje bi bilo teško pronaći smisao borbe za svet u kojem živimo - naglasio je Selaković.

Ministar je istakao da, kao što kultura čuva Zrenjanin, ona nije u njega samo doneta ili preneta, već je u prvom redu izraz generacija autohtonih žitelja ovoga dela severa Srbije i istorija raznolikosti svih onih koji su ovde živeli i koji danas žive.

 

- Zrenjanin ne sme da bude spavaonica za zaposlene. On je grad koji ima dušu. Ta duša odiše svakim njegovim metrom. Svaka slika, svaka fotografija, svaka retka knjiga, svaki arheološki pronalazak, svaki predmet koji Narodni muzej u Zrenjaninu brižljivo čuva, svedoči jedno neverovatno kulturno i istorijsko nasleđe i blago i velikog Bečkereka i Petrograda i danas Zrenjanina, koje nam je ostavljeno na čuvanje, istakao je Selaković i dodao da će Ministarstvo kulture nastaviti da podržava ovakve manifestacije i umetnike, kao što je podržalo i predstavljanje dve nove stalne postavke u okviru zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Narodni muzej Zrenjanin pripremio je, povodom muzejskog praznika, besplatan i sadržajan program za sve posetioce, između ostalog, tri izložbe u prizemlju zgrade, potom tri kamerne postavke i radionice za najmlađe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike