Srbi, spremite se! Amerikanci poslali jasno upozorenje (FOTO)

11.05.2024

07:22

0

Aurora borealis, koja je viđena sinoć i u Srbiji, može da poremeti navigacije i komunikacije na Zemlji

Srbi, spremite se! Amerikanci poslali jasno upozorenje (FOTO)
Copyright Tanjug/Owen Caputo Sullivan via AP

Neobično jaka solarna geomagnetna oluja koja je pogodila Zemlju i koja je najjača za poslednju 21 godinu mogla bi da izazove pojavu polarne svetlosti na našoj planeti ovoga vikenda i poremeti komunikacije.

Aurora borealis u Evropi viđena je noćas južnije nego obično, navodi Gardijan - od Irske i Britanije do Češke i Nemačke. Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je reč o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od oktobra 2003. godine, preneo je AP.

Ljubičasto-roze nebo

Aurora borealis se sinoć pojavila na nebu iznad Banata, Zlatibora, Đurđeva i Kraljeva... Pojavila se i u regionu kroz tonove roze i ljubičaste boje, koji su se razlivali po nebu. Prethodno, polarna svetlost je u našim krajevima viđena prošle godine, a pre toga 2003.

NOAA navodi da će se efekti geomagnetne oluje osećati tokom vikenda, a možda i sledeće sedmice. NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti. Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju, ističe NOAA.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode, a ne za električne vodove u domovima. Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji. Polarna svetlost bila je vidljiva u petak duž Istočne obale i na jugu SAD, preneo je Si-En-En (CNN). NASA je saopštila da solarna oluja ne predstavlja ozbiljnu pretnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost "aurora borealis" se sinoć mogla videti i na području Balkana. Iako je polarna svetlost fenomen koji se povezuje sa severom Evrope, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji, a mogla se videti i u severnim delovima Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike