Bio je jedan od najvećih umova svoje epohe! Na današnji dan rođen je Ruđer Bošković

18.05.2023

06:57

0

Ovaj slavni naučnik svetskog formata, prema dostupnim podacima, po veroispovesti je bio rimokatolik, a po nacionalnosti pripadao je srpskom narodu

Bio je jedan od najvećih umova svoje epohe! Na današnji dan rođen je Ruđer Bošković
Potrait_of_Ruđer_Bošković_-_Nepoznati_autor,_1756 - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1711. rođen je Ruđer Bošković - matematičar, fizičar, astronom, filozof, pesnik i univerzitetski profesor, jedan od najvećih umova nauke svog vremena.

Rođen je kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahova kod Trebinja u Hercegovini, i majke Pavle italijanskog porijekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika. Njegov brat bio je Bartolomej Baro Bošković. Nasuprot velikom Isaku Njutnu, "ocu fizike", vreme i prostor smatrao je relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna.

Bio je osnivač i direktor Brerske astronomske opservatorije kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice.

Ceo radni vek proveo je u tuđini, gde je stekao svetsku slavu, a samo jednom svratio je u svoj zavičajni Dubrovnik - 1747. godine.

Svoje otadžbinsko poreklo nikada nije krio - ostao je "Slovinac", kako su se tada nazivali Južni Sloveni. Umro je i sahranjen je na današnji dan 1787. godine, a srce mu je preneseno u zavičaj.

Postavio je dve geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima...

Narodni muzej Srbije
 

 

Sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije i spljoštenost Zemlje na osnovu merenja meridijana, rešio je problem okana u saću...

Objavio je niz rasprava na latinskom, italijanskom i francuskom jeziku.

Ovaj slavni naučnik svetskog formata, prema dostupnim podacima, po veroispovesti je bio rimokatolik, a po nacionalnosti pripadao je srpskom narodu.

Ruđer Bošković pripadao je nacionalno-verskoj grupi koja se do Drugog svetskog rata označavala imenom "Srbin katolik", i karakteristična je za Dalmaciju i Boku Kotorsku.

Ruđer Josip Bošković je najveći matematičar i astronom Dubrovnika, jedan od najznačajnijih naučnika svoga vremena, uvršten među 100 najznamenitijih Srba svih vremena.

Bonus video  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike