Slavimo Svetog sveštenomučenika Antipu: Uputite mu ove reči za isceljenje

24.04.2024

06:46

0

Autor: 24sedam

Žitelji ovog grada smatrali su da je on gradu doneo svetlost, jer su oni živeli kao robovi, nasilnici

Slavimo Svetog sveštenomučenika Antipu: Uputite mu ove reči za isceljenje
Copyright Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog sveštenomučenika Antipu, episkopa pergamskog.

Ovaj svetac se spominje u knjizi Otkrovenja kao "Antipa verni svedok moj, ubijen kod vas, gde satona borani", odnosno u gradu Pergamu.

Žitelji ovog grada smatrali su da je on gradu doneo svetlost, jer su oni živeli kao robovi, nasilnici,... u mraku idolopoklonstva.

Dobrim i pravednim smatraše se onaj, ko bi nekoga hrišćanina uhvatio i ubio. Sva vera neznabožačka sastojala se u gatanju, u tumačenju snova, u služenju demonima i u krajnjem razvratu.

Ustrašeni od Antipe, kao od ognja, demoni se jave žrečevima u snu i ispovede, kako se oni boje Antipe, i kako moraju zbog njega da beže iz toga grada. Žrečevi dignu gomilu naroda protiv Antipe, i počnu ovoga istjazavati i nagoniti da se odrekne Hrista i pokloni idolima.

Reče im Antipa: „Kad se vaši takozvani bogovi, gospodari vasione, plaše mene, smrtnog čoveka, i moraju da beže iz ovoga grada, zar ne poznajete po tome da je sva vaša vera zabluda”. I još im govoraše svetitelj o veri Hristovoj, kao jedinoj istinitoj i spasonosnoj.

No oni se razjariše kao zverovi i dovukoše starca Antipu pred hram Artemidin, pred kojim je stajao izliven vo od bronze. Usijaše vola ognjem, i baciše unutra slugu Božijega.

Sveti Antipa, unutra u ognjenom volu, slavljaše Boga s blagodarnošću, kao negda Jona u kitu, ili tri otroka u peći ognjenoj. I moljaše se Antipa za pastvu svoju i za sav svet sve dok mu se duša ne rastavi od trošnoga tela i ne uzleti među angele u Carstvo Hristovo.

Preminuo je 92. godine.

Tropar (glas 4):

Idolske obmane si razobličio, Sveti Antipo, i đavolsku si uništio silu, ispovedivši hrabro Hrista pred bezbožnicima. Zato si se uselio u Carstvo nebesko ka anđelskim vojskama, Vladici svih prinoseći slavoslovlje, i za nas molebno blagodarenje predlažući, da nam blagodat isceljenja daruje. Zato te poštujemo, sveštenomučeniče Antipo: Moli Hrista Boga da spase duše.'

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike