Na nebu se pojavio redak fenomen! Aurora borealis iznad Srbije, prizori sa Zlatibora i iz Kraljeva oduzimaju dah (FOTO)

10.05.2024

23:03 >> 23:58

0

Aurora borealis je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama

Na nebu se pojavio redak fenomen! Aurora borealis iznad Srbije, prizori sa Zlatibora i iz Kraljeva oduzimaju dah (FOTO)
Aurora borealis na nebu iznad Srbije - Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Spektakl! Aurora borealis na nebu iznad Banata, Zlatibora, Đurđeva i Kraljeva je vidljiva večeras. Tonovi roze i ljubičaste boje se razlivaju po nebu i daju čarobnu sliku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Magnetosfera je upravo doživela prvi udarac i da je zima već sada bi se videli prvi efekti. Srbiji, najveća šansa da se vidi polarna svetlost je u severnoj polovini Srbije, prema severnom horizontu i biće rozikaste, narandžaste i crvene boje. U Srbiji se polarna svetlost videla u novembru prošle godine! - stoji na instagram profilu Hailz Srbija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Snimljena je i u Beogradu.

- Beograd - polarna svetlost se nazire na horizontu. Golim okom jedva ali ako se upali noćni ili RAW režim, kamere telefona lako hvataju svetlost crvene boje! Severnije, u mestima sa manje svetlosnog zagađenja, polarna svetlost se vidi jasnije i golim okom. Fotografije ste slali i iz regiona centralne Srbije. - navodi Hailz_srbija.

 

 

Poslednji put je polarna svetlost u našim krajevima viđena prošle godine, a pre toga 2003.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Polarna svetlost u našim krajevima je viđana i 1958, 8. i 9, kao i 11. novembra 1991. godine, kao i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

Iznad delova Balkana videla crvena "aurora borealis"

Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost "aurora borealis" se večeras mogla videti i na području Balkana.

Iako je polarna svetlost odnosno ''aurora borealis'' fenomen koji se povezuje za sever Evrope, večeras je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji.

Građani su zabeležili polarnu svetlost crvene boje u Banjaluci, Zavidovićima, Doboju, Zagrebu, na području od Istre i Kvarnera, preko Gorskog kotara do Međimurja, Hrvatskog zagorja i Slavonije.

Kada je reč o boji, ukoliko se posmatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svetlost je uglavnom žute i zelene boje.

Na manjim geografskim širinama polarna svetlost je češće crvene boje, što je bio slučaj večeras u delovima BiH i Hrvatske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Aurora borealis je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama. Ova pojava je među najlepšim prizorima koji se mogu videti i fenomen koji oduvek fascinira ljude.

Aurora borealis se najčešće javlja na Aljasci, u Kanadi, Norveškoj, Danskoj, nekim delovima Rusije, ali su se mnogi iznenadili kada su je videli i u Srbiji, pre svega u Vojvodini, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike