Manastir Grigorijat: Neispričana priča o srpskom duhovnom nasleđu na Svetoj Gori

23.12.2023

08:14

0

Autor: I.P.

Manastir Grigorijat, smešten na sedamnaestom mestu po rangu od dvadeset manastira, osnovao je srpski monah Sveti Grigorije Sinajit u XIV veku

Manastir Grigorijat: Neispričana priča o srpskom duhovnom nasleđu na Svetoj Gori
Copyright Printscreen Youtube Tv Hram

Sveta Gora, poznata kao monaška baština Presvete Bogorodice, mesto je gde istorijski pravoslavni narodi imaju svoje manastire i skitove.

U ovom jedinstvenom monaškom prostoru, koji obuhvata dvadeset samoupravnih manastira, srpski narod se ističe svojim manastirom Hilandar, ali i manje poznatim manastirom Grigorijat.

Manastir Grigorijat, smešten na sedamnaestom mestu po rangu od dvadeset manastira, osnovao je srpski monah Sveti Grigorije Sinajit u XIV veku.

Ime manastira direktno je povezano sa ovim svetim monahom, a njegove svete mošti danas počivaju u manastiru Gornjak u Srbiji, zadužbini Svetog kneza Lazara Kosovskog.

Izvori iz 15. veka, poput spisa ruskog monaha Isaije, navode da je manastir Grigorijat u to vreme bio naseljen isključivo Srbima. Osnivač manastira, Sveti Grigorije Sinajit, stekao je svoj nadimak kao učenik velikog Svetog Grigorija Sinajita.

Svi učenici ovog svetog monaha, poznati kao isihasti (praktikanti Isusove molitve), nazivani su sinaitima, po Svetoj Sinajskoj Gori, gde su se monasi ovog reda podvizavali.

Srpsko prisustvo na Svetoj Gori, simbolu pravoslavlja, naglašava duboku povezanost srpskog naroda sa pravoslavnim hrišćanstvom i njegov značajan doprinos očuvanju monaške tradicije.

Manastir Grigorijat, iako manje poznat u odnosu na Hilandar, predstavlja važan segment srpske duhovne baštine i pravoslavne istorije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike