Ispoštujte danas ova četiri običaja, predanje kaže da ćete se tako spasiti od zla: Slavimo Svetog proroka Jeremiju

14.05.2023

06:35

0

Narodna verovanja kažu da se na Jeremijin dan britve ne otvaraju, ne radi ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije

Ispoštujte danas ova četiri običaja, predanje kaže da ćete se tako spasiti od zla: Slavimo Svetog proroka Jeremiju
Hram Svetog Save - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Srpska pravoslavna i njeni vernici danas slave Svetog proroka Jeremiju.

Rođen je oko 600. p. n. e. u selu Anatotu u blizini Jerusalima.

Proricanjem počinje već od petnaeste godine da pomaže ljudima, zbog čega je navukao gnev tadašnjih velikaša.

Šta je prorekao to se i ostvarilo

Caru Joakimu je prorekao da će njegov pogreb biti kao pogreb magarca, što je značilo da će njegovo mrtvo telo izbaciti van Jerusalima i da će se ono dugo povlačiti po zemlji bez sahrane, zbog čega je bačen u tamnicu.

Uz Božju pomoć Jeremija je dobio slobodu, a njegovo proročanstvo se ostvarilo.

Potom je caru Jehoniji prorekao da će biti odveden u Vavilon sa celom porodicom i da će tamo umreti i to se uskoro i dogodilo.

Običaji i verovanja

Narodna verovanja kažu da se na Jeremijin dan britve ne otvaraju, ne radi ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije. 

U nekim krajevima stari veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Takođe, treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

U vreme vladavine cara Sedekije, Jeremija je stavio jaram na svoj vrat i išao kroz Jerusalim proričući pad Jerusalima i ropstvo pod Vavilonjanima. Pisao je roblju jevrejskom u Vavilonu da se ne nadaju povratku u Jerusalim, jer će ostati tamo sedamdeset godina.

U dolini Totef, pod Jerusalimom, gde su Jevreji prinosili decu na žrtvu svojim idolima, Jeremija je uzeo lonac u ruke i razbio ga pred narodom proričući skoru propast Judejskog carstva.

Uskoro su Vavilonci zauzeli Jerusalim, cara Sedekiju ubili, grad opljačkali i razorili, a ogroman broj Jevreja posekli upravo u dolini Totef. Jeremija je sa levitima uzeo Kovčeg zaveta iz hrama i odneo ga na brdo Navat, gde je Mojsije umro, gde ga je sakrio. Takođe je sakrio i oganj iz hrama u jedan duboki bunar. Neki

Jevreji su ga primorali da ide sa njima u Misir gde je proživeo četiri godine, nakon čega je od svojih sunarodnika kamenovan i tako ubijen. Misircima je prorekao propast njihovih idola i dolazak „Deve sa Mladencem“.

Postoji predanje da je sam car Aleksandar Veliki posetio grob proroka Jeremije i da je po njegovoj naredbi Jeremijino telo preneto i sahranjeno u Aleksandriji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike