Da li imate grip, RSV ili kovid? Ovo su precizni simptomi za infekcije koje trenutno vladaju

11.01.2024

10:03

0

Autor: I.K.

Klinička slika deluje na prvi pogled ista , ali su virusi koji izazivaju ove simptome različiti

Da li imate grip, RSV ili kovid? Ovo su precizni simptomi za infekcije koje trenutno vladaju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Virusne respiratorne infekcije haraju i pune ambulante širom Srbije. Na sceni su grip, kovid i tzv. respiratorni sincicijalni virus (RSV). Simptomi su slični, ali važno je razlikovati od čega bolujete. 

Klinička slika deluje na prvi pogled ista: povišena temperatura, kašalj, kijanje, slabost, malaksalost, ali su virusi koji izazivaju ove simptome različiti. Kako za "Blic" navodi epidemiolog dr Nebojša Bohucki, trenutno vlada tridemija, dakle tri različita virusa istovremeno.

On navodi da su simptomi i znaci vrlo jasniZa RSV to su curenje nosa, smanjen apetit, kašalj, kijanje, povišena temperatura, sviranje ili zviždanje u grudima.

- Kod RSV se simptomi ne pojavljuju odjednom, nego postepeno. Bolest koju izaziva RSV pre svega ugrožava decu i starije od 65 godina, ali kada je reč o sasvim maloj deci, u prvoj godini života ili do šest meseci, oni gomilu ovih simptoma nemaju, već nešto drugo što može životno da ih ugrozi. Na prvom mestu to je iritabilnost ili razdraženost, zatim smanjena aktivnost, a beba ima teškoće sa disanjem. To su tri simptoma koji se očituju kod najmlađih i oni su najopasniji, zbog čega treba odmah reagovati, kaže dr Bohucki i dodaje da je inkubacija kod RSV 4 do 6 dana.

Kod gripa ili influence, prema rečima dr Bohuckog, period inkubacije je od jednog do četiri dana, najčešće oko dva i njegovi simptomi su: povišena temperatura, jeza, kašalj, zapaljenje guše ili ždrela, nos zapušen ili curi, mada može istovremeno da bude zapušen i da curi, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, slabost, malaksalost u toj meri da jedva možemo da ustanemo i odemo do stola da bismo jeli.

- Pacijenti mogu imati i mučninu, povraćanje i proliv, ali to se češće javlja kod dece, nego kod odraslih, kaže dr Bohucki i dodaje da povišena temperatura neće biti kod svih iznad 38 stepeni, tipično jeste 39-40, ali u praksi ona može da bude niža od 38, ali i tada ćemo imati osećaj jeze.

Ako smo bili u kontaktu sa nekim ko ima kovid-19 treba da prođe 2 do 14 dana da bismo se razboleli, a simptomi korone odnosno kovida 19 su: povišena temperatura, osećaj jeze, groznice, kašalj, kratak dah ili teškoće sa disanjem, slabost, bolovi u mišićima i zglobovima, a neko se žali da ga svaka kost boli, glavobolja i gubitak ukusa i mirisa, gušobolja, mučnina, povraćanje, proliv.

- Sve ovo zavisi od toga o kom soju kovid virusa je reč. Može da bude mnogo veći spektar kliničke slike i nešto čak mimo ovoga, ali zato je bitan i naš prethodni vakcinalni status. Što više vakcina, očekuje se blaža klinička slika, ističe dr Bohucki.

Klinička slika može biti teža ukoliko imamo neke pridružene bolesti kao što su oboljenja srca, pluća i dijabetes.

Uz viruse se pridružila i bakterijska infekcija

Kako za 24sedam kaže iskusna virusološkinja dr Ana Gligić u ovom trenutku niko ne može da zna koliko tačno virusa cirkuliše. 

-Tu je i kovid i adenovirusi, respiratorni, pitanje je i koliko je influeca raširena to bi moralo da se potvrdi u laboratoriji. I biće ih još. Na sve to imamo i veliki kašalj, koji je bakterijska infekcija, a koji je posledica smanjenog obima vakcinacije, te je logično da se pojavi, konstatuje dr Gligić. 

Kako navodi u ovo doba godine dolazi do lakšeg širenja infekcija jer sedimo u zatvorenim prostorima zbog hladnog vremena i neminovno je da se zarazimo jedni od drugih.

-Dovoljno je da vam na slavlje u kuću dođe jedna osoba zaražena, naprimer, gripom koja kašlje, sigurno je da će za koji dan biti još nekoliko zaraženih koji su bili u istoj prostoriji, napominje dr Gligić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike