Povećan broj preloma zbog poledice, ali i visoke temperature koja završava nesvesticom: Lekari dali dva ključna saveta

10.01.2024

20:04

0

Autor: I.K.

Stariji posebno treba da obrate pažnju jer kod njih lomovi mogu dodatno da ugroze zdravlje

Povećan broj preloma zbog poledice, ali i visoke temperature koja završava nesvesticom: Lekari dali dva ključna saveta
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sa prvim snegom i ledenim danima, značajno je porastao broj prijema u ambulantama zbog padova i preloma. Kako je rekao direktor Instituta za ortopediju "Banjica", Zoran Baščarević, reč je o teškim prelomima koji zahtevaju operaciju i hospitalizaciju.

-Samo u ponedeljak imali smo više od 20 pacijenta čiji su povrede takve da zahtevaju hiruršku intervenciju, naveo je za RTS Baščarević.

On je savetovao, ako je to moguće, da treba izbegavati šetnje tokom ledenih dana. Istakao je i da ljudi koji se javljaju sa povredama nisu dominantno stariji, već oni u srednjem životnom dobu koji su izašli nešto da završe, zbog čega apeluje da ko god može ostane kod kuće i sačeka bolje vreme. Savetovao je takođe da se prilikom hodanja po poledici nikako ne drže ruke u džepovima, jer se u toj situaciji, prilikom pada, lomi lakat ili drugi zglobovi.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

-Treba biti oprezan i na pešačkim prelazima, jer je tu zbog farbe nešto klizavije nego na kolovozima, upozorio je dr Baščarević.

On je posebno napomenuo da stariji posebno treba da obrate pažnju jer kod njih lomovi mogu dodatno da ugroze zdravlje.

Gotovo isti savet ističe i za 24sedam dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

-Savetujemo starijima, pre svega onima starijima od 65 godina, da bez preke potrebe ne izlaze napolje, jer prelomi kod njih dovode do većih komplikacija, mogu da budu posebno teške i oni se znatno sporije oporavljaju. Oni bi trebalo, nezavisno od leda na ulicama, da paze dodatno i u kući, jer se tu opuste, a najveći broj padova i lomova kod starijih bude upravo u kući. Zato savetujem da i u kući koriste pomoćna sredstva za hodanje ako ih imaju i da sklone sve tepihčiće i staze koje se klizaju po parketu, jer one često dovode do kućnih povreda, napominje za 24sedam dr Stefanović.

Savetuje im takođe da sve obaveze koje imaju napolju da obave odlože za dane kada prođe poledica. Kada je reč o ostalim pacijentima, hitnoj pomoći su se javljali najviše astmatičari.

Profimedia
 

 

-Teško je proceniti šta je tačno izazvalo probleme kod njih, ali najverovatnije da je kombinacija hladnog vazduha, zagađenja, ali i grejanja koje isušuje vazduh. Takođe su nam se javljali dosta pacijenti zbog visoke temperature koju imaju nekoliko dana pa su iscrpljeni što može da dovede i do nesvestice. Ipak, ne savetujem da zbog temperature traže asistenciju Hitne pomoći jer mi sve što možemo jeste da ih uputimo na hitan prijem Urgentnog centra gde im je garantovano čekanje od nekoliko sati u takvom febrilnom stanju. Preporučujem da se tokom dana jave svom lekaru u domu zdravlja jer oni mogu da im urade sve neophodne analize kako bi ustanovili dijagnozu i dali im adekvatnu terapiju, napominje dr Stefanović.

Ona savetuje da svako treba da u kućnoj apoteci ima lekove koji mogu trenutno da pomognu u nekom akutnom stanju kao što su paracetamol, brufen, pa i probiotik.

-Mogli smo da očekujemo tešku zimu što se virusa tiče, jer je prethodno u Australiji bio dominantan grip, pa i u kombinaciji sa koronom. Trenutno je primarno to da visoka temperatura traje danima, zbog čega i treba u kući imati lekove kojom će je obarati, zaključuje dr Stefanović.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike