Srbijom haraju tri virusa: Ovo su simptomi gripa, kovida i respiratornih infekcija

09.01.2024

11:36

0

Glavni udar ove svojevrsne tridemije očekuje se u januaru

Srbijom haraju tri virusa: Ovo su simptomi gripa, kovida i respiratornih infekcija
Copyright Profimedia

Još od sredine decembra ambulante i domovi zdravlja širom Srbije puni su pacijenata, a gotovo svi imaju slične simptome: kašalj, bol u grlu, temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima. Ipak, ne boluju svi od iste boljke.

Na sceni su trenutno grip, korona i respiratorni sincicijalni virus (RSV), piše "Blic". 

Kako je krajem prošle godine naveo epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki, glavni udar ove svojevrsne tridemije očekuje se u januaru.

Dr Bohucki za “Blic“ objašnjava da su se sa slabljenjem kovida stvorili svi uslovi da se nesmetano šire respiratorne bolesti koje su bile prisutne i pre njega. 

- Grip i druge infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom slabo smo registrovali tokom pandemije. Tek 2022. ponovo smo zabeležili skok obolevanja od gripa i RSV infekcija u čitavoj Evropi, ali i kod nas. U Evropi se tada prvi put počelo govoriti o tridemiji, i svet je prihvatio taj izraz, jer se i kovid zadržao. Dakle, tridemija je kada se paralelno pojave kovid 19, grip i RSV. U pitanju su respiratorne bolesti koje imaju gotovo istu kliničku sliku, ali ga izazivaju tri različita virusa. Otuda i naziv tridemija - kaže dr Bohucki.

Kako dodaje, ljudi se žale po pravilu na povišenu temperaturu, kašalj, kijanje, slabost, malaksalost... 

- Kovid je svakako prisutan, i on je broj jedan kada su u pitanju akutne respiratorne infekcije. Tu je i RSV, a on je najinteresantniji jer su i sami zdravstveni radnici godinama govorili da su od njega najugroženija mala deca do četiri godine. Ovaj virus dovodi do bronhiolitisa. Ne do bronhitisa, već bronhiolitisa koji za posledicu ima pneumoniju. Međutim, stariji od 65 godina i mlađi koji imaju neko hronično oboljenje takođu su ugroženi od ovog virusa - kaže dr Bohucki.

Osim što u populaciji vladaju tri virusa istovremeno, dešava se i da neko oboli od različitih virusa istovremeno.

- Imamo ne tako mali broj dece koja imaju koinfekciju. Više virusnih infekcija, odnosno i bakterijske, udružene infekcije. Imali smo jedan interesantan slučaj. Dete je imalo veliki kašalj, naravno, svaka infekcija utiče na slabljenje imuniteta, i onda su se na tako oslabljen imunitet nakalemili infekcija respiratornog sincicijalnog virusa i kovid. Ima i drugih kombinacija, ali nije tako mali broj osoba koje imaju te udružene infekcije - otkrila je nedavno dr Olivera Ostojić, načelnica Bolnice za dečije plućne bolesti KBC „Dragiša Mišović“.

Glavna zaštita je bez sumnje vakcina, a ugrožene kategorije bi trebalo da nose maske. U vreme kada haraju virusi trebalo bi izbegavati kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije, često prati ruke sapunom i vodom, održavati respiratornu higijenu, provetravati prostoriju u kojoj se boravi...

Simptomi virusa RSV

Curenje iz nosa

Blago povišena temperatura
Suvo grlo
Blaga glavobolja
Smanjen apetit
Kašalj

Simptomi korone

Zapušen nos ili curenje iz nosa
Kašalj, upala grla
Glavobolja
Malaksalost
Temperatura
Dijareja

Simptomi gripa

Iznenadna visoka temperatura
Osećaj umora ili iscrpljenosti
Suvi kašalj, upala grla
Jake glavobolje
Teškoće sa spavanjem
Gubitak apetita

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike