Srećan početak nove školske godine! Evo šta će je sve činiti posebnom i drugačijom od prethodnih

01.09.2023

07:00

0

Autor: I.K.

Rad na vrlinama i ljudskim vrednostima biće u fokusu sistema obrazovanja

Srećan početak nove školske godine! Evo šta će je sve činiti posebnom i drugačijom od prethodnih
Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Jadranka Ilić/ATA Images

Danas je 1. septembar i školska dvorišta i učionice biće posle skoro tri meseca raspusta puni. Dečja graja ispuniće hodnike, ali danas se moramo setiti i nedužne dece čije su srećno detinjstvo surovo prekinuli hici koje je u njih ispalio njihov vršnjak K. K.

Upravo zbog njih, ali i sve dece koja tek treba da grade jednu sigurniju i bezbrižniju budućnost, ova školska godina razlikovaće se od prethodnih. Rad na vrlinama i ljudskim vrednostima biće u fokusu sistema obrazovanja. Brojne su novine. 

Tako će se, prema smernicama koje su upućene svim školama, na početku prvo razgovarati sa decom o svim temama koje su od značaja za njih, a pre svega o pravim ljudskim vrednostima. Plan i program ne sme da trpi, ali čitava godina će, zapravo, biti godina edukacije i psiho-socijalne podrške za sve one kojima je potrebna. 

Kako bi se ojačala vaspitna funkcija škole, Vlada Srbije usvojila je i poslala Skupštini na usvajanje set prosvetnih zakona kojima će sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u školama. Tako će od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika ulaziti u prosek ocena, a biće pojačan vaspitni rad za učenika koji krši pravila ponašanja u školi i organizovan društveno koristan, odnosno humanitarni rad.

Od petog do osmog razreda učenici će imati novu slobodnu nastavnu aktivnost "vrednost i vrline kao životni kompas". Kroz fond od 36 časova obradiće se tematske celine: životne vrednosti, ljudske vrline, socijalne veštine i dobročinstvo, a program podrazumeva da su vrednosti koje negujemo unutrašnji vodič ili neka vrsta kompasa kroz život.

Đaci u Srbiji koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku od ove godine imaće i nacionalnu čitanku, koja će se koristiti radi razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, interkulturalnosti, poštovanja i očuvanja nacionalne i svetske kulturne baštine. U sklopu pilot-projekta "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", od septembra, u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, učenici osnovnih škola će imati pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a učenici u srednjoj školi četiri časa nedeljno. 

Radi što veće bezbednosti đaka, ali i nastavnika, policija će obezbeđivati sve škole u Srbiji od 1. septembra, pre, za vreme trajanja nastave i nakon časova u obe smene. Policajci će pojačati kontrolu u školskim dvorištima, ali i u blizini škola, brinući o bezbednosti saobraćaja.

Od ove školske godine u pojedinim školama važiće i poseban kodeks oblačenja, kao što je slučaj u XIII beogradskoj gimnaziji, a u nekima će biti zabranjena upotreba mobilnih telefona. Cilj ovih promena jeste da se vrati poštovanje prema instituciji kakva je škola, da đaci ne dolaze obučeni kao za trening, a da se spreče i zloupotrebe mobilnih telefona kao što je snimanje na času ili prepisivanje na kontrolnim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike