Đaci će od septembra imati više časova fizičkog: Veliko interesovanje škola za pilot-projekat

22.08.2023

14:14

0

Autor: I.K.

Pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" zaživeće od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola

Đaci će od septembra imati više časova fizičkog: Veliko interesovanje škola za pilot-projekat
Copyright Profimedia

U Skupštini Srbije danas je predstavljen pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će projekat početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Pilot-projekat realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za omladinu i sport i Ministarstvo zdravlja, a njime je predviđeno da učenici u školama gde se on sprovodi imaju više časova fizičkog vaspitanja nego do sada. 

parlament.gov.rs
 

 

Ministarka Dejanović je navela da će se pilot-projekat realizovati u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 194 odeljenja - u 172 odeljenja osnovnih škola i u 22 odeljenja srednjih škola.

- Na naše veliko zadovoljstvo, broj zainteresovanih škola i odeljenja je veći u odnosu na prvobitnu projekciju, a sve to vodi ka ostvarivanju naše vizije. Molim nastavnike i direktore da kroz organizacije planiranih aktivnosti ostvare cilj da se obezbedi razvijanje i negovanje navika koje doprinose kvalitetnom odrastanju dece i učenika - rekla je ona.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot-projektom.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut" iz 2019. godine pokazalo je da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, a da je svako treće prekomerno uhranjeno.

- To sve dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, situacija nije sjajna - rekla je ona.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić izrazio je zadovoljstvo što resorno ministarstvo zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom zdravlja realizuje pilot-projekat.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

- Ministrastvo sporta će tretirati sport kao integralnu celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo  fizičko vaspitanje, kako u mlađem tako i u staruijem školskom uzrastu. Svesni smo da svi sportski rezulatati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i vanastavnim aktivnostima - rekao je Gajić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je naveo da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren ka deci i da ima cilj da unapredi vaspitanje, te da na taj način obezbedi bolje uslove deci da odrastaju zdravije.

parlament.gov.rs
 

 

- Briga o našim najmlađima je u samom fokusu državne politike, ovaj projekat je sastavni deo zajedničke politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Orlić.

Inače, Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da će policija obezbeđivati sve škole u Srbiji od 1. septembra, te da će policijski službenici biti prisutni pre, za vreme trajanja nastave i nakon okončanja časova u obe smene.

Osim u školskim dvorištima, policijske patrole biće pojačane u blizini škola, a kontrolisaće i regulisaće i bezbednost saobraćaja, saopšteno je nakon radnog sastanka koji su danas održali predstavnici Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo prosvete
 

Na sastanku je bilo reči i o projektu "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" koji će u osnovnim školama u predstojećoj školskoj godini zajedno realizovati Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike